Az egészséges élet és a megfelelő táplálkozás: ezek a stabil immunrendszer sarokkövei. Járjon sokat a friss levegőn, aludja ki magát rendesen és lehetőleg kerülje a stresszt. Tartózkodjon a dohányzástól és a mértéktelen alkoholfogyasztástól, és táplálkozzon teljes értékűen!

-szól az általános teória, ám amennyira elcsépelt annyira hatásos, és sokszor annyira figyelmen kívül is hagyjuk.

Mozgás, sport, nameg a friss levegő.

-legalább annyira hogy kimész , aztán bemutatsz a világnak, hogy kapjátok be, bár lehetőleg mindezt nem a gyereked szeme láttára, hanem lehetőleg valameik jól kedvelt hátad közepére sem kívántnak

A sport segít megőrizni az erős immunrendszert. Nem muszáj élsportolóvá válnunk: napi 30-60 perc mozgás (futás, séta, biciklizés) bőven elég.

Tartózkodjon sokat a friss levegőn, ez segít a tüdők "szellőztetésében": a meleg belső és hideg külső levegő cseréje serkenti a vérellátást, s ezáltal az ellenállóképességet. A sport lendületet hozhat a mozgásszegény mindennapokba, s így Ön kiegyensúlyozottabbá válhat. Ez (közvetve) erősítheti az ellenállóképességet.

Otthoni terápiák, avagy az autodidakta akupunktúra.

A hideg-meleg lábfürdőt otthon is könnyen kipróbálhatja. Két nagyobb edényt, lavórt tegyen egymás mellé. Az egyiket töltse fel 38 Celsius fokos meleg-, a másikat pedig hidegvízzel annyira, hogy belehelyezve a lábát a víz a vádli közepéig érjen. 3 percig áztassa a lábát a melegvízben, majd 20 másodpercre tegye a hidegbe. Ezt háromszor ismételje meg. Mindig a hidegvizes áztatással fejezze be.

A reggeli váltózuhany is fitten tartja immunrendszerét. Álljon két-három percig a meleg vízsugár, majd 10-15 másodpercig a hidegvíz alatt, majd ezt háromszor ismételje meg. Erre is érvényes: hidegvízzel fejezze be.

+1 teráPIA: A terápia egyik alappillére a hidroterápia, amely különböző hőfokú víz alkalmazásával váltakozó hőmérsékleti ingereknek teszi ki a testet, és ezzel vegetatív reakciót vált ki. A hideg vízben történő lépdelés erősíti az immunrendszert, s 2 perc elég is. Fontos, hogy a lábát minden alkalommal kiemelje a vízből.

Napi ötszöri zöldség, illetve gyümölcs fogyasztásával kellő vitaminhoz juthat szervezete. 

Dohányosok számára kiemelten fontos a C vitaminnak a rendszeres szedése, mert a dohányzás megnehezíti a bevitt C-vitamin felszívódását a szervezetben, valamint a bejuttatott káros anyagokat is közömbösíti. 

Néhány tipp hogy miket fogyasszony(fogyasszon): 

Bodza-antioxidánsok
Gomba-antioxidánsok,B-vitamin,antibakteriális hatás
Acai-bogyó-antioxidáns,"szuperétel"(akár ital formában is-finom is)
Osztriga-cink (afrodiziákum de attól még hatásos)
Görögdinnye-antioxidáns,hidratáló-bár télen a határban nehéz találni)
Káposzta-immunerőstő glutation(ha ezzel könnyebb meggyőzni)
Mandula-B vitamin, stressz ellen
Grapefruit-C vitamin,(ha nem tetszik akkor burkolj Narancsot)
Búzacsíra-C vitamin, B-vitamin, cink, rost, (csodaanyag)
Alacsony zsírtartalmú joghurt-D vitamin
Fokhagyma-antioxidáns, burkolni befele gerezdekbe is
Spenót-C-vitamin, Popeye-effektus, nyersen vagy kevésbé főzve
Tea-polifenolok és flavonoidok,antioxidánsok 
Édesburgonya-antioxidáns-tartalmú – béta-karotin Sok A-vitamin 
Répa- krumpli -II-
Brokkoli-A-vitamin, C-vitamin, glutation
Alacsony zsírtartalmú sajt-immunerősítő B- és D-vitamint

Csak semmi stressz, aludjon sokat! "felkiáltójel"

Kerülje a stresszt! Ezt bár könnyebb mondani, mint megtenni, tudományosan igazolt, hogy a túlterhelt, nyomás alatti életvitel hajlamosít a különböző (s köztük) a megfázásos betegségek kialakulására. (Ha valaki nagyon cigóskodik veled üsd ki a divatból)

Alvás során pihen a szervezet és regenerálódik a test. Általános vélemény a szakemberek, orvosok körében, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás az egészség kulcsa. Ügyeljen arra, hogy hálószobájának hőmérséklete ne legyen több 18 Celsius foknál és a szellőzés is biztosított legyen.
 

Higiéni. Ráadás tippek, ha olyan tiszta és fertőzés mentes akarsz lenni, mint egy domesztoszos csirke

Ha lehetséges akkor kerüld a tömött várótermeket, liftet,(külvilágot-akkor valószínűleg tényleg nem fertőzhetnek meg)

Munkahelyi kézben forgó tárgyait tisztogassa rendszeresen. Az éppen kitudja milyen stádiumban lévő influenzás kolléga esetleges szemüveget lerángató tüsszentései valószínűleg a kezére is átvándorolnak, amivel jobb nem találkozni.

Tiszta papírzsepi. Ha lehet csak legvégsőbb esetbe kérj mástól.

Szappanos kézmosás, többször. Kitduja hogy az kilincset előtted éppen ki fogta meg, vagy milyen élőlény kóstolgatta.

Szellőztetés. Rendszeres szellőztetéssel a kórokozók kirepülhetnek a kórokozók.

60 év felett vagy krónikus betegek oltassák be magukat. 

Ráadás+: Folyadékfogyatás. napi 1-2 liter. Csupán kevés pálesz.