money animated GIF

Bill Gates, a pénzgyártás nagyágyúja, a rommá keresett legenda ma 60 éves, ennek örömére nézzük meg hogy ki is a góré a pénzvilágban.

7,5 milliárd dollár, vagyis több mint 2000 milliárd forint kellett ahhoz, valaki felkerülhessen a világ leggazdagabb embereinek tavaszi top kétszázas listájára, amelyet a Bloomberg nemzetközi pénzügyi portál állított össze.

A rangsort a korábbi évekhez hasonlóan a Microsoft alapító vezére, Bill Gates vezeti, összvagyona 85,3 milliárd dollár (23 600 milliárd forint). Az ismert üzletembernek a tavalyi összegzéshez képest mintegy 1400 milliárd forinttal sikerült gyarapítania számláját. Boldogat igy a messzi távolból is billy, legalább nyugdíj miatt nem kell aggódnod.

Ha összeadjuk a tíz leggazdagabb ember vagyonát, az elérné 565 milliárd dollárt, vagyis napi árfolyamon számolva 160 ezer milliárd forintot tenne ki, ez lényegesen több, mint egy évvel ezelőtt. (Ezért a pénzért Magyarország mintegy  négymillió munkavállalójának nagyjából 14 évet kellene dolgoznia, a 243 ezer forintos átlagbérrel számolva.) Ennyi pénz csaknem felfoghatatlan, ahogy mondani szokás valóban csillagászati összeg. A Blikk számításai szerint ha mindezt húszezer forintos bankjegyekben ábrázolnánk, 8 ezer tonnányi bankjegyköteget kell elképzelnünk. Vagyis nagyjából 1600 nagy teherautó rakterében férne el a rengeteg húszezres.

Az összevetésekből kiderül, hogy nem csak Gates, de az élen állók többsége is jó évet, zárt, jelentősen növelték a vagyonukat. Az első tízben szerepel immár Wang Jianlin, Kína leggazdagabb embere, aki egy évvel korábban még csak a 84. helyen állt a Bloomberg-listán. A tavalyi 13,1 milliárd dolláros vagyonát 44,5 milliárdra hizlalta. 
A nagy vesztesek közé tartozik az Ikea áruházlánc alapítója, Ingvar Kamprad, neki 11 százalékkal 41,4 milliárd dollárra apadt vagyona, de még így is sikerült elcsípnie a 9. helyet.