Németország - Az unió határához kell visszamennie annak, aki támogatást kap.

Mostanra irgalmatlan mennyiségű menekültet kell kezelnie a német államnak. Miközben a hatóságok azzal hadakoznak, hogy a jelenlegi, amúgy is instabil állapot ne omoljon össze, addig egyre többen mennek utcára, hogy az iszlamizáció ellen tüntessenek.

Jelenleg csaknem kétszázezer ember ellen van érvényes kitoloncolási határozat, a gyakorlatban viszont csupán maroknyi menekültet tettek ki Németországból.

A német rendszer beleroppan a migránsok tömegébe, 300 ezer ember adatait még fel sem vették

A német állam a hírek szerint „lelépőpénzt" fizet a menekülteknek, azaz pár ezer eurót ad minden egyes migránsnak, akik ezért cserébe visszautaznak Törökországba. Ez az elmélet akár működhetne is, azonban maximum pár tízezer ember fogadná el ezt a megoldást.

– Egyes felvetések szerint 6 milliárd euró (1,8 billió Ft) kéne ahhoz, hogy a jelenlegi helyzetet kezelni lehessen Németországban. Ilyen feltételek mellett képtelenség annyi pénzt előkeríteni, hogy minden egyes menekültnek több ezer eurót adjanak azért, hogy elhagyja az országot. Sokan a menekültek közül úgy gondolkodnak, hogy a havi 340 eurós (106 ezer Ft) segélyből valahogy elvannak, közben munkát keresnek, próbálnak németül tanulni, és egyszer talán jobbra fordul az életük. Nem árt tudni azonban, hogy már most sokan azt mondják, hogy a német nyelv nagyon nehéz – mondta Georg Spöttle, a Hori-Zone Információs és Biztonsági Iroda biztonságpolitikai szakértője.

A szerb–horvát határon hiába próbálták megállítani a rendőrök a menekülteket

Törökországban egyébként nyolceurónyi segélyt kap egy menekült naponta, amit az ENSZ fizet. Ebből szűkösen élnek, azonban a menekülttáborok mellé már nagyon sok cég kitelepítette az üzemeit, kifejezetten azért, hogy a migránsok ott dolgozhassanak. Egy textilüzemben például körülbelül 300 eurót (93 ezer Ft) kereshetnek.
Márpedig Németország teljesítőképessége végén jár, amivel párhuzamosan továbbra is napi tizenötezer ember érkezik oda. Eljöhet az idő, amikor már nem fogadnak több menekültet, hanem egyenesen visszaküldik őket a fogadó országba, azaz ahol az unió területére beléptek. Ez egyelőre nem úgy fest, hogy Magyarország lesz, hisz a határzár óta olyan nap is előfordult, amikor egyetlen illegális határátlépő sem jutott be az országba.

A törökökhöz kell vissza- térniük azoknak, akik támogatást kérnek 

Azonban a minap már Szlovénia is kivezényelte a határra a hadseregét, így valószínűleg az az útvonal is zárva lesz a menekültek előtt. Ebben az esetben pedig újra rajtunk keresztül próbálnak majd Németországba jutni, ahogy korábban szakértők nyilatkozták, „az akaratot egy kerítés csak ideig-óráig állítja csak meg".

A szlovéniai menekülttábor kigyulladt, 400 ember helyett 1750-en voltak ott 

A 24 órás határzár sem tartható fenn a végtelenségig. Egy-két hónapig meg lehet oldani, hogy a hadsereg és a rendőrség nagy része őrizze ezeket a szakaszokat, hosszú távon azonban lanyhulni fog a figyelem. Ezt persze az embercsempészek is pontosan tudják, így bár úgy fest, Magyarországon jelenleg nem haladnak át ezrek naponta, ez a helyzet változhat a jövőben. Az is tény, hogy a német állam erejét kezdi felőrölni a probléma.  

A Keletinél táboroztak hetekig a menekültek, most visszatérhetnek