Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tökfaragó kurzus már az egyetemi szintet is meghazudtoló módon.

Lámpásnak való tököt ma már bárhol be lehet szerezni, nem kell különösebb kutatómunka hozzá, az áruházláncoktól a piacokig mindenhol hegyekben állnak. Sokfélét látni, annak függvényében válasszunk, hogy mit szeretnénk faragni. Halloween fej faragásához szép kerek, arányos tök az ideális. Otthon jól mossuk meg, és töröjük szárazra.

Szükséges anyagok, eszközök:

  • szép méretes tök
  • hegyes, éles kés
  • golyóstoll
  • kartonpapír sablonnak
  • teamécses, kisebb gyertya
  • kanál

töklámpás készítése
Így készül a töklámpás…

A töklámpás elkészítése

A mintát golyóstollal rajzoljuk fel, ha hibát vétünk, ezt könnyen le lehetett törölni vizes szivaccsal. A szemeknek kartonpapírból készítsünk sablont, hogy egyformák legyenek.

Először skalpoljuk meg a tököket, majd  kaparjuk ki kanállal a közepét. Az arcot rövid pengéjű, hegyes és éles késsel mintázzuk, ezzel könnyen boldogul egy kevésbe gyakorlott kéz is.

kikapart tökmagot se dobjuk el, jól mossuk és szárítsuk meg, és készítsünk finom fűszeres csemegét belőle. Egy kis chili, só, tökmagolaj kell csak hozzá, és fél óra múlva már lehet ropogtatni.

töklámpások
Asztaldekoráció az elkészült Halloween fejekkel

töklámpás
A fejek bevetésen: esti hangulatfények

0 Tovább

Halloween TOP 10 - Tökfaragás és fantázia emelt szinten

A sok, kreatív Halloween ünnepre készült töklámpások láttán itt a TOP 10.

10. helyezett

Nyárson sültTÖK meg!

9. helyezett

TÖK jó madárijesztő

8. helyezett

TÖKre egyformák

7. helyezett

Ti meg merre tötyögTÖK?

6. helyezett

TÖKéletes család

5. helyezett

JötTÖK ti még az én utcámba!!!

4. helyezett

A fogam csütörTÖKöt mondott!

Bronzérem

BörtönTÖKtelék

Ezüstérem

ŐrűlTÖK, hogy láttok?

És a díjnyertes első helyezett:

Előlem nem szökTÖK!

DEEEEE van még néhány ráadás! ÍME:

halloween_tok1

halloween_tok3

halloween_tok4

halloween_tok5

halloween_tok6

halloween_tok7

0 Tovább

Halloween-ról szakszerűen.Mi is pontosan Halloween ünnepe? - a történet és a hagyomány

Mi is pontosan Halloween ünnepe? - a történet és a hagyomány

Az angol Halloween szó szerinti fordításban a Mindenszentek (All Hallows) előtti estét jelenti. Ősi kelta ünnep, az Írországban és Skóciában élő törzsek ezen a napon ünnepelték az újévet - a Samhain-t, vagyis "a nyár végét" és ilyenkor egyszerre hódoltak a Napisten és a holtak Ura előtt. 

Hitük szerint ugyanis ezen a napon tért vissza a földre azoknak a bűnösöknek a lelke, akik az elmúlt esztendőkben haltak meg, és azóta állatok testében "léteztek". Megfelelő áldozatok bemutatásával ezen a napon engesztelést lehetett szerezni az elhunytaknak, hogy ezáltal átkelhessenek a mennyországba. Kétségtelenül a legismertebb jelképe Halloween-nek a faragott töklámpás. Ahhoz, hogy megértsük a tök faragás eredetét, azt is tudnunk kell, hogyan kezdődött?

Mióta ünnep a Halloween?


A legtöbb országban ismerik a Halloween ünnepét. Éjjel rémisztő jelmezekbe bújnak, kísértet történeteket mesélnek, mulatnak és természetesen töklámpásokat faragnak. 

Egy máig fennmaradt hiedelem szerint október utolsó napján a legvékonyabb a választóvonal az élők és a holtak világa között. Az eltávozott lelkek ilyenkor útra kelnek, addig barangolnak, amíg meg nem találják egykori lakhelyüket, és ezen az éjszakán megpróbálnak visszatérni a világba. Már a kelták is védekeztek a biztonságukat veszélyeztető esemény ellen: házaikban eloltották a tüzet, hogy a hideg és barátságtalan tűzhely ne vonzza a hazalátogató szellemeket, és a tökéletes megtévesztés érdekében szellemnek öltözve parádéztak az utcákon, hogy a Gonoszt a végsőkig megzavarják, hogy aztán könnyebben elűzhessék.

Október 31-én, miután a termést betakarították és elraktározták a hosszú, hideg télre, megkezdődött az ünnepség. A kelta papok a hegytetőn, a szent tölgyfák alatt gyülekeztek, új tüzeket gyújtottak, termény- és állatáldozatokat mutattak be, tűz körüli táncuk jelezte a nap-szezon végét és a sötétség kezdetét. Mikor eljött a reggel, a papok szétosztották a parazsat a családok között, hogy azzal új tüzeket gyújthassanak. Ezek tartották távol az ártó szellemeket, és űzték el a hideget.

Jack, vagyis a lámpás története:


Halloween szimbóluma, hosszú évszázadok óta a kivájt töklámpás, az ún. Jack-lámpa, amely eredetileg kettős célt szolgált: egyrészt távol tartotta a gonosz szellemeket, másrészt pedig így világítottak a halottak szellemeinek, hogy azok hazatalálhassanak.

Jack a hiedelem szerint egy részeges, ám tréfás és leleményes kovács volt. Olyannyira, hogy még az ördögöt is megviccelte; mikor az eljött érte, hogy elvigye, Jack felzavarta őt egy hatalmas fa tetejére, aztán keresztet rajzolt a fa törzsére. Mivel az ördög köztudottan irtózik a kereszt érintésétől, nem tudott lejönni a fáról. Jack csak azután engedte le az alvilági figurát a fáról, miután az megígérte, hogy nem kísérti őt többé. Amikor Jack meghalt, a mennyországba nem engedték be iszákossága és csínytevései miatt, ám a pokolban sem találhatott otthonra, mert az ördög is haragudott rá, amiért korábban túljárt az eszén. Ezért csak odadobott Jacknek egy izzó fadarabot a pokol tüzéből, hogy legalább vak sötétben ne kelljen kóborolnia az idők végezetéig. Jack beletette a mécsest egy kivájt fekete retekbe (más források szerint répába) és azóta bolyong lámpásával a mennyország és a pokol között. A kelta retket (répát) az amerikaiak időközben tökre változtatták, (állítólag azért, mert abból több volt nekik) és a világító sárga gömb lassan Halloween szimbólumává vált.

Napjainkra már itthon is egyre inkább divatos lett a Mindenszenteket megelőző nap bulizós, játékos hangulata. Főleg a gyermekek kapnak előszeretettel az alkalmon, hogy  boszorkányos és ijesztő ruhákat öltsenek, kivájt tökökből lámpásokat készítsenek. De a szeretteinkért való gyertyagyújtás november elsején meghitt és családi esemény, ahol az emlékezés és a lélek  halhatatlanságába  vetett hit a legfontosabb. És a külföldről átvett vidám szokások nem tudják ezt megváltoztatni.

0 Tovább

Lake Louise, Canada


0 Tovább

A világ legnagyobb mocsara

Szudd – a legnagyobb mocsár a világon
 

Szudán sivatagos északi részével szemben Dél-Szudán területét esőerdők, mocsarak és füves puszták borítják. Fő folyója a Fehér-Nílus, mely hosszában szeli át az országot. A Fehér-Nílus középső része igen elmocsarasodott, ez a Szudd. Neve az arab szadd (akadály) szóból származik. Ez a legnagyobb mocsárvidék, és egyike a világ legnagyobb vizes élőhelyeinek, valamint a legnagyobb a Nílus-medencében. Kiterjedése változó, átlagosan több mint 30 000 négyzetkilométer a területe, de ez az esős évszakban elérheti a 130 000 négyzetkilométert is.

Szudd, a legnagyobb mocsár a világon

Szudd, a legnagyobb mocsár a világon

Szudd, a legnagyobb mocsár a világon

Szudd, a legnagyobb mocsár a világon

Szudd, a legnagyobb mocsár a világon

Szudd, a legnagyobb mocsár a világon

Szudd, a legnagyobb mocsár a világon

Szudd, a legnagyobb mocsár a világon

Szudd, a legnagyobb mocsár a világon

Szudd, a legnagyobb mocsár a világon

Ha érdekesnek találod a cikket, oszd meg ismerőseiddel is!

0 Tovább

fajin

blogavatar

https://www.facebook.com/fajinblogja