Komoly veszély fenyegeti a világ leggazdagabb embereinek listáján 22 éve élen álló Bill Gates vezető helyét.

A Microsoft alapítójának vagyonát legutóbb 76 milliárd dollárra (21 ezer milliárd Ft) becsülték, s eddigi követői több tízmilliárddal maradtak el tőle. Ám egy spanyol üzletember, Amancio Ortega idén átlépte a 70 milliárd dolláros álomhatárt (19 100 milliárd Ft), s elemzők szerint rövidesen befoghatja a a Microsoft-vezért.



A listavezetésre aspiráló európai üzletembert Magyarországon kevesen ismerik, ám termékeivel nap mint nap találkozhatunk a hazai plázákban, mondhatni mi is jócskán hozzájárultunk vagyona gyarapodásához. Ő az alapító tulajdonosa a Zara divatcégnek és üzlethálózatnak, amely egyébként több, külön is jól ismert márkát foglal magában. A hálózat szerte a világon több mint hatezer üzletet működtet. 
 

Ortega ruhagyárainak köszönheti dollármilliárdjait


Ortega ráadásul igen látványos karriert futott be, hiszen szinte a 8 általános elvégzése után tinédzserként kezdett dolgozni egy szabóságon Spanyolországban. 1972-ben döntött úgy, hogy saját céget alapít, fürdőköpenyeket gyártott. 1975-re már egy igazi divatcéget álmodott, a Zarát választotta. Így valójában minimális iskolai végzettséggel egy világcég ura lett.