1. A NARANCS NAPJA, HOLLANDIA

Minden évben, egy nagyon híres fesztivál kerül megrendezésre - A narancs napja, vagy a királynő napja jelenleg a királyok napja néven. A fesztivál a monarchia megszületésével kapcsolatos és tisztelet napként van jelen a nemzeti összetartozás és szolidaritás jegyében, ez egy nemzeti ünnep ami a Hollandoknál van megtartva, ami Hollandiában, a Holland Antillákon és Arubában kerül megrendezésre. Jelenleg április 27.-én rendezik, de azelőtt augusztus 31 és április 30 volt az időpont. 2014-ben április 26.-án rendezték mivel április 27.-e vasárnapra esett. A narancs napján Amszterdam utcáin elkezdődik az igazi narancs forradalom. Mindenki narancs színű ruhát visel, mivel a narancs a nemzeti hagyományos szín a Holland királyi család miatt; a Narancsok Háza. Szintén rengeteg látványos narancs poszter lóg a falakon, narancs színű sárkányrepülőket eregetnek a levegőben. Az ünnepség alatt nem csak megeszik a citrusféléket, vásárokat és szórakoztató programokat tartanak. Jelentős részét a fesztivál díszítettségének a narancs és citrom szobrok teszik ki. Ezek gyakran monarchikus témákat dolgoznak fel, ábrázolva a királynőt, kastélyokat, palotákat. Ám a témák sokféleségének nincs vége és a művészek mindig meglepik a nagyközönséget. Ugyanilyen szobrok szintén készülnek Mentonban, Franciaországban is de azokon a szobrokon a citromsárga dominál. 

2. CITROM FESZTIVÁL, MENTON-FRANCIAORSZÁG

Több mint 80 éve, Menton városában, ami dél-Franciaországban helyezkedik, egy szokatlan ünnepség veszi kezdetét, a citrom napja. Ennek a fesztiválnak gazdag a történelmi háttere. A citrom mindig is egy szimbóluma volt Mentonnak. A legendák azt beszélik hogy a város ott épült fel ahol Éva, az első nő, a paradicsomban elültetett egy citromot. A mentoni citromok ténylegesen a citromok királyai, a meleg klíma a Francia Riviéra miatt lehetővé teszi, hogy évente többször is szüreteljenek, a legnagyobb március-április környékén van. A fesztivál egyfajta felkészülés a szüretre, illetve a jó termést próbálja előidézni. A fesztivál késő februárban vagy kora márciusban kerül megrendezésre és kb. 2 hétig tart. Kb. 130 tonna ínycsiklandozó citrusfélét használnak fel az ünnepi készülődéskor. A gyümölcsök dekorációként funkcionálnak a házakon, utcákon, fákon. Rengeteg variáns megtalálható: kastélyok, mesefigurák, virágfüzérek citromból. Az egész város átalakul az ünnepség ideje alatt. Bohócokat, táncosokat, cirkuszi fellépőket, művészeket lehet megtekinteni. Zene hallatszódik mindenhonnan és még éjszaka sem állnak le. A Francia fesztivál a Nice-i fesztivállal karöltve több ezres túristanézettséget jelent évente.

3. ANANÁSZ FESZTIVÁL, THAIFÖLD

Június Thaiföldön a gyümölcsszezon kezdete. Ebben az időben finom gyümölcsök tucatjai válnak éretté, aminek a lakók hálát adva, rendezvényeket szerveznek. Talán a legkiemelkedőbb az ananász fesztivál, amit Lampang provinciában tartanak június 2.-án. Ez a tradíció több évtizede jelen van, a thaiföldiek mégis ugyanazzal az örömmel élik meg minden egyes alkalommal ezt a három napos ünnepséget. Kb. 80 féle variánsa van ennek az egészséges gyümölcsnek az országban. A fesztivál mezőgazdasági vásárokkal kezdődik. Tranzakciók mennek végbe vevő és eladó között, megvitatják a tapasztalatokat az aratással kapcsolatban. Vannak kiállítások is ahol az ananász mellett egyéb ananászból készült ételeket és más gyümölcsöket, zöldségeket is kiállítanak, illetve szuveníreket is lehet kapni. A vásár egy látványos felvonulással kezdődik, ahol rengetegen elözönlik az utcákat, plakettekkel, virágokkal szalagokkal, több százan énekelnek és táncolnak. Egyébként rengeteg versenyt is rendeznek sport, zene és egyéb kategóriában ahol a fődíj egy csekélyke jelképes összeg mellett ananász. Még egy rendhagyó eseményt rendeznek meg, ez pedig a háromnapos fesztivál megkoronázása a Miss Ananász megválasztása. Ez egy szépségverseny ahol az általános szépségversenyi szabályok érvényesek. A győztest az emberek választják meg, amelyel bezárul az egész esemény, illetve a cím tulajdonosa büszkén hordhatja a rangos címet következő Júniusig.  

4. MANGÓ FESZTIVÁL, INDIA

A mangó India egyik nemzeti gyümölcse. Nem csak az illatos aroma és íz miatt, de az a hagyomány Indiában hogy a mangó levelek kiragasztása a házra egészséget és jólétet eredményez. India kb. 550 féle mangófajtát termeszt, és az évi átlagtermés 9,5 millió tonna gyönyörű gyümölcs. Július elején, a mangógyűjtés közepén, New Delhiben, ennek a gyönyörű gyümölcsnek elkezdődik a fesztiválja, a Mangó Nemzetközi Fesztivál. A Talkatora stadiumban megrendezett eseményre farmerek jönnek India összes államából hogy tapasztalatot cseréljenek. Magukkal hozzák a mangóikat is amik különböző ízben, méretben, színben pompáznak. Az eredmény sárga, zöld, pirosas mangók minden méretben. Az ízvilágok sokszínűsége meglepi a túristákt is: édestől,cukrostól keresztül savanyún át, szolid a szájban elolvadó mangóig mindenfajta megtalálható itt. Több mint 50 vállalat képviselteti magát a gyümölcseivel. Ez szintén egy jó lehetőség hogy megmutassák magukat a helyi üdítő gyáraknak és konzervgyáraknak. Ingyenesen-szigorúan ingyenesen- meglehet kóstolni a mangókat, mások táncolnak énekelnek, vagy éppen a gyümölcshöz imádkoznak. Művészeket is lehet látni. Rengeteg mangó evő versenyt rendeznek ilyenkor, illetve a mangó eladási ára is extrém alacsony. Rengeteg mesterszakács művét lehet megtekinteni, megkóstolni. Furcsa tény hogy Indiában sütni és főzni is szokták a gyümölcsöket, nálunk is előfordul de nem olyan gyakori ez a szokás. 

5. SZŐLŐ FESZTIVÁL, MARINO-OLASZORSZÁG

Ha úgy döntessz hogy Olaszországba utazol, próbáld meg elcsípni a marinoi szőlő fesztivált. Marinóban tartandó fesztivált általában ősszel rendezik. Fényűző, látványos, tele múltbéli tradíciókkal, az egyik legrégebbi szüreti fesztivál Olaszországban, amit megfűszereznek a helyi borok kóstolásával is és szőlőkóstolással. Az 1925 óta megrendezett esemény Október első vasárnapjára esik. Az ünneplés alkalmával 3000 liter helyi fehér bort készítenek ami kb. 150 tonna szőlőből készül. A fesztiválnak vallásos vonatkozásai is vannak. Október első vasárnapján a katolikus templom ünnepli a Madonna del Rosario napot. Az ünnepség alatt az utcák borokról készült képekkel, lámpásokkal, virágokkal, virágfűzérekkel vannak díszítve. Történelmi parádé veszi kezdetét az utcákon. Szőlő szobrokkal díszítik az utcákat, mert úgy gondolják, hogy ez jólétet és boldogságot hoz. Az esemény fénypontja amikor a Négy Mór Szökőkútja víz helyett bort csapol magából.