Az egyik újévi fogadalmad a dohányzás abbahagyása volt? Ha mégsem ment olyan jól, mint tervezted, most itt az ideje újra nekifogni. Sok hasznos tippel segítünk.

Hogyan küzdheti le a megvonási tüneteket?

A legtöbb ember számára akik a cigaretta függőségében élnek a megvonás komoly fizikai és lelki tünetekkel jár.

Így érdemes előre felkészülni: legyen elegendő érzelmi támaszod, tevékenységed és eszközöd a tarsolyban, hogy sikeresen vehesd az akadályokat.

Szinte minden dohányos tudja, hogy elsősorban a nikotin a felelős a függés kialakulásáért. De talán kevesen tudják azt, hogy a dohányzással kapcsolatban alakul ki az egyik legerősebb függés. A nikotin nemcsak hat a központi idegrendszerre, hanem változást is idéz elő az idegsejtek egyes csoportjaiban. Ennek köszönhető az, hogy amikor csökken, vagy megszűnik a nikotin bevitele, felléphetnek zavaró, kellemetlen tünetek. Jó hír azonban az, hogy a tünetek jelentős része nem tart tovább 1-3 hétnél, és csak néhánnyal kell hosszabb ideig megküzdeni. Ráadásul a megvonási tünetek egy része nem mindenkinél jelenik meg, és nagyon változó az is, hogy milyen az erősségük és mennyire zavaróak. Sokszor a leszokás alatt a megvonási tünetektől való félelem kedvezőtlen hatása erősebb, mint maguk a tünetek. A tünetek azt mutatják, hogy a szervezetből távozó nikotin hatására a szervezet a dohányzás előtti állapotra áll vissza lassan. Ehhez azonban idő kell. Ezekkel a tünetekkel megküzdeni olyan, mint ha egy hullámot lovagolna meg, hol könnyebb, hol nehezebb.

Röviden összefoglalva:

  • A megvonási tünetek az első héten a legerősebbek, majd kb. 2-3 hét múlva a tünetek jelentősen javulnak.
  • Minden tünet időleges és elmúlik, napról napra jobb lesz. Idővel megtanulja, hogyan éljen egészséges életet a cigaretta nélkül.
  • A megvonási tünetek azt jelzik, hogy szervezetéből kiürül a nikotin, ami végső soron az Ön gyógyulásának a jele.

A tünetek a következőek lehetnek: alvászavarok, koncentrációs nehézségek, a nikotin utáni vágy, irritabilitás vagy agresszió, depresszió, nyugtalanság, megnövekedett étvágy. 

Más tüneteket is tapasztalhatnak, de ezek mindegyike csak rövid ideig áll fenn, és viszonylag egyszerűen kezelhetők.

  • Sóvárgás a cigaretta után
  • Düh
  • Fejfájás
  • Fáradtság, mert a nikotin nem élénkíti az idegrendszert
  • Szorulás, a bélműködés lassulása miatt
  • Nyugtalanság
  • Szájszárazság

Tudd, hogy miért hagyod abba a dohányzást. Amíg nem elég erős az elkötelezettséged nem valószínű hogy ki fogsz tartani a döntésed mellett. Fogj egy darab papírt és írj le annyi okot amennyit csak tudsz.

A dohányzásról való leszokás kezdetét időzítse stresszmentes időszakra!

Három olyan általános stratégia van, ami javíthat az összes tüneten, ezt a könnyebb megjegyzés érdekében hívhatjuk I-M-A stratégiának is:

  • Ivás: Igyon annyi folyadékot (vizet, alacsony kalóriatartalmú alkoholmentes (!) italokat), amennyit csak tud! Érdemes mindig magánál tartani valamilyen folyadékot. Vizet például vihet magával félliteres műanyag palackban is, ami általában elfér akár egy kézitáskában is.
  • Mozgás: Mozogjon, annyit, amennyit csak tud! Mozogjon többet mint szokott.
  • Alvás: Aludjon annyit, amennyit csak megengedhet magának!

Nem kell úgy tenni mintha nem lenne jelen a nikotinhiány.   Egyszerűen csak nyugtázd magadban, hogy mi történik, és igyekezz ebből még több erőt meríteni: segítesz a szervezetednek, hogy energikusabb, egészségesebb legyen. El fog múlni a sóvárgás, ne aggódj.

Vannak javaslataink külön-külön az egyes tünetek kezelésére is.

Ingerültség

1-2 hétig tarthat. Segíthet a séta, a forró fürdő, a relaxáció gyakorlása, valamint a kávé kerülése vagy mennyiségének csökkentése.

Álmatlanság

Tartózkodjon a koffein tartalmú italoktól este 6 után! Használjon relaxációs technikákat az elalvásnál!

Köhögés, száraz torok, orrcsöpögés

Igyon sok folyadékot! Próbáljon ki torokcukorkákat, vagy rágógumit!

Rossz lehelet

Igyon sok folyadékot, mosson gyakran fogat! A tüdőnek idő kell, míg kitisztul a sok kátránytól. Használjon cukormentes rágógumit!

Székrekedés, puffadás

1-2 hétig tarthat. Igyon rengeteg folyadékot, egyen rostos ételeket (gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona)! Kefirbe, joghurtba kevert korpa segíti csökkenteni az étvágyat, és jót tesz a bélműködésnek.

Éhség

Igyon vizet, vagy alacsony kalóriatartalmú folyadékokat! Legyen mindig Önnél ásványvíz vagy más folyadék, és/vagy alacsony energiatartalmú rágcsálnivaló (pl. pattogatott kukorica, esetleg nyers sárgarépa, kétszersült)!

Unalom

Új elfoglaltságok után kell nézni: például könyv- és újságolvasás, keresztrejtvényfejtés, Internetezés, kártyázás, a barátokkal való találkozás vagy telefonálás. Készüljön valamilyen elfoglaltsággal a várakozások idejére!

Levertség esetleg depresszió

Keressen magának minél több örömteli elfoglaltságot, találkozzon minél gyakrabban a nemdohányzó barátaival. Jutalmazza meg magát!

Fáradtság, kimerültség

Szunyókáljon! Ne hajtsa magát! Több mozgás és a könnyű tornagyakorlatok is segíthetnek.

Csatlakozz valamilyen fórumhoz, ami segíti a leszokást. Ott többen vagytok együtt, ami eleve segít, valamint sok támogatást tudtok nyújtani egymásnak a saját tapasztalatok és a másik bátorítása révén.

Pszichoterápiás foglalkozások segíthetnek a dohányzási szokások megváltoztatásában, a motivációk megértésében, egyéb szorongásoldó technikák megtanulásában, a járulékos lelki okok feltárásában és orvoslásában. A hipnózis és - avatott kezekben - az akupunktúrás beavatkozás szintén nagyon hatékony lehet a szorongás oldásával, sóvárgás csökkentésével.

De soha ne gyújts rá "csak egy" cigire mert azt másoknál is mindig több is követte. És akkor kezdheted előről az egészet...

(zárójeles megjegyzés): a dohányzás általában egy stresszlevezető, stressz elkerülő magatartási forma, saját tapasztalatból mondom, mivel én is küzdök a lerakással. Leginkább egyfajta fantom félelem van bennem hogy a napi stresszadaggal megtudok e küzdeni a cigi nélkül, számomra egyfajta elvonulás, lelki relax kötődik a cigihez, de rájöttem hogy habár néha télleg oldja 5 percre a feszkót, de utánna egy egész napot tönkre tud tenni a sóvárgás és a "bűnözés" tudata. Egyrészről ilyenkor igazából a stressz nem elmúlik csak konzerválódik, és cigi után minden onnan folytatódik szinte ahol abbamaradt, másfelől pedig senki sem cigivel a szájában születik. Ugyanúgy ahogy megtanultunk hozzászokni, visszafele is kell hogy legyen út. Az egészségügyi következményekről meg nem is beszélve, lelkileg pedig adhat egy stabilitást a tudat hogy "szerek" nélkül is talpon tudunk lenni. Ez kell hogy motiváljon minden cigarettázó embert a lerakás célbavételekor. Ugyérzem számomra is eljött az idő a cigilerakással vagy legalábbis a szünettel, mivel szeretném megreformálni az életem. Kívánjatok sok sikert és erősítsük egymást.