Az ember elérkezhet előbb utóbb abba a szakaszba az életében, amikor úgy érzi, változtatnia kell. Folytatja a rohanást és az oda nem figyelést vagy pedig egy percre megáll és észreveszi az esetleges jeleit annak, hogy valami nem stimmel, ilyenkor érdemes egy kicsit tudatosabban hozzáállni a mindennapokhoz, de legfőképp saját magunkhoz.

Ilyenkor jönnek az úgynevezett újévi fogadalmak szintjén megjelenő ígéretek, illetve kapálózások, hogy majd most megreformáljuk magunkat, ami nemes és becsülendő szándék, de kicsit mélyebbre kell ásni ha gyökeresebb változást vagy állapotjavulást szeretnénk elérni.

Legfontosabb szabály a fokozatosság. 

Az egészséges életmód alapjai közé sorolandó a sport-mozgás, a helyes táplálkozás, a mentális – szellemi - lelki regenerálódás, felfrissülés, ám sokszor ez a rengeteg, a mi életünket jó irányba formáló szokás felvétele mellé szükséges egyfajta „eddig összeszedett” méregalapanyag felgyülemlettségnek a kitakarítása. Hogyan is akarunk egy nem megművelt és gyomokkal teli szervezetbe elszórni az egészséges élet magvait, ha előtte nem végzünk egy alapos tisztítást. Ezt érdemes mentálisan is elvégezni, amire hamarosan kaptok egy újabb cikket, de kezdjük az alapoknál, a fizikai méregtelenítésnél.

A fizikai méregtelenítés talán egyik legközismertebb, de ugyanakkor leginkább figyelmen kívül hagyott formája a léböjt kúra. Rengeteg formája van, amiből én most szeretnék pár tuti praktikát megosztani.

Kis kedvcsinálónak felsorolok pár várható következményt a helyesen és harmonikusan kivitelezett lébőjt kúráról.

  • Igazi nagytakarítást végzel szervezetedben: megszabadulsz a salakanyagoktól, a mérgektől, az elhalt sejtektől, az érfalak lerakódásaitól, a felesleges zsírszövetektől.
  • A mérgekkel együtt a plusz kilóknak is búcsút mondhatsz: a súlyvesztés 4-6 kiló.
  • Csökkentheted a magas vérnyomást, a keringési betegségekkel járó tüneteket és a magas vércukorszintet.
  • Megszüntetheted emésztési problémáidat.
  • Megerősíted immunrendszered.
  • Feltöltődsz energiával, és hosszú időre biztosítod egészséged.
  • Javul a memóriád és a koncentrálóképességed.
  • Megtanulod, hogyan tartsd kontroll alatt az éhséget.
  • Bőröd és hajad megszépül.
  • Segít megszabadulni a káros szenvedélyektől és a függőségektől.

A kúra öt szigorú léböjt-napból áll, de az átállás egy-két napot előtte és utána is igénybe vesz. A léböjt-napok ideje alatt 3-4 liter folyadékot is meg kell innod naponta, mely gyógyteákból, leszűrt zöldséglevesekből, friss gyümölcs- és zöldséglevekből, illetve szénsavmentes ásványvízből áll.

Fontos, hogy a kúra ideje alatt mozogj egy keveset, ugyanis ha felgyorsítod vérkeringésedet, a méreganyagok is gyorsabban jutnak el a tisztítást és méregtelenítést végző szervekhez. Szintén fontos, hogy pótold a szervezetedből gyorsan kiürülő vitaminokat és ásványi anyagokat. A kúra ideje alatt javasolt például a mesterséges adalékanyagoktól mentes C-vitamin, illetve multivitamin-tabletták szedése.

Míg a kúra harmadik napjától már szinte kicsattansz az egészségtől, az első napokban előfordulhat fáradékonyság, álmosság, esetleg fejfájás. Ha ezt tapasztalod, mozogj egy keveset, vagy sétálj a friss levegőn. Az első napokban vércukorszinted is lecsökkenhet, amit nyugodtan orvosolhatsz egy kanál mézzel. Ha pedig nagyon éhesnek érzed magad, segíthet, ha még többet iszol.

1. Tehermentesítés

A böjt előtti időszakban, főleg az azt megelőző napon nem szabad nehéz ételeket enned. Reggelire egyél zabpelyhet, müzlit vagy gyümölcsöt, ebédre és vacsorára zöldség- és gyümölcssalátát, joghurtot.

2. Léböjt-napok

Az öt napban csak folyadékot vehetsz magadhoz, még a hígabb krémek, joghurtok, pudingok, jégkrém fogyasztása is tilos. A fogyasztható folyadékok közé a szénsavmentes ásványvíz, a gyümölcs- és zöldséglé, a leszűrt zöldségleves, illetve a gyógynövényekből készült tea tartozik. Igyál meg belőlük az ébredéstől kezdve másfél-két óránként legalább két decit. A lefekvés előtti egy órában már csak ásványvizet igyál.

Válassz gyermekláncfű-, körömvirág-, boróka- és csalánteát, a zöldség- és gyümölcslevekhez pedig használhatsz almát, ananászt, áfonyát, szőlőt, citrusokat, káposztát, zellert, céklát, kelbimbót, sárgarépát, spenótot, paradicsomot, petrezselymet, brokkolit, hagymát, köménymagot, fodormentát, borsmentát, bazsalikomot, gyömbért és fokhagymát.

Léböjt-turmixok
A hozzávalókat aprítsd fel, adj hozzájuk egy kis ásványvizet, majd turmixold össze őket.
Élénkítő koktél: egy narancs, egy grépfrút, két alma.
Cékla-turmix: egy cékla, két zellerszár, egy sárgarépa, két kellevél.
Energetizáló mix: egy sárgarépa, két citrom, egy zellerszár, egy kis darab gyömbér.
Antioxidáns-koktél: két paradicsom, egy sárgarépa, egy alma, egy gerezd fokhagyma, egy kis darab petrezselyem.
Gyümölcsös mix: két alma, másfél csésze áfonya, egy kis darab gyömbér.
Nyugalom-koktél: két-három zöldalma, egy répa, néhány friss bazsalikomlevél.
Zöldségbomba: egy paradicsom, két zellerszár, két gerezd fokhagyma, egy kevés spenótlevél, káposzta, kelbimbó.
Uborkakoktél: egy kígyóuborka, egy alma, két zellerszár, negyed citrom.

3. Felépítő napok

A böjt után fontos, hogy fokozatosan térj vissza a szilárd táplálékokhoz. Az első napon reggelire egyél almát, ebédre főtt krumplit, vacsorára kefirt pirítóssal, a második napon pedig már beiktathatod a salátákat, a joghurtot, a müzlit és a zabpelyhet is.

Fontos!
A kúrát várandós és szoptató kismamák, tinédzserek, emésztőszervi és daganatos megbetegedésekben, illetve súlyos depresszióban szenvedők nem alkalmazhatják. Mielőtt elkezdenéd, mindenképp kérd ki háziorvosod véleményét!

Ha valakit érdekel ez a téma akkor itt olvashat egy hasonló elvű de másabb kivitelezésű kúráról.

Néhány összefoglaló kép a méregtelenítéssel kapcsolatban, itt már nem csak lébőjt kúra kereteiben értendők az alább felsoroltak, táplálkozás útján is felvehetjük a leírt alapanyagokat.