Testünk csodája és változatossága vitathatatlan. Minden hattásal van ránk, a mozgás, evés-ivás, pszichológiai reakciók. Most csokorba szedtem néhány izgalmas tényt, illetve néhány tippet, hogy hogyan őrizhetjük meg az egészségünket. 

Endorfin: a fájdalomcsillapító

Testünk mozgás hatására különböző anyagokat állít elő. Ezek közül kiemelkedő jelentőségű a szerotonin és endorfin termelése. Ennek a két hormonnak a hatására csökken a fájdalomérzetünk illetve a test vérellátása is javul. Az idegek közti kapcsolatok fenntartásában a szerotonin vesz részt. A sport még a nemi és növekedési hormonokra és azok aktivitására is hatással van. 

Izomláz: a jóleső fájdalom

Izomláz fogalma röviden és egyszerűen azt jelenti, azt az érzést jelöli ami akkor keletkezik amikor edzetlen izmainkat nagy terhelésnek tesszük ki. Lényegében az apró izomrostok szakadását jelenti, amik ideiglenesen begyulladnak és megduzzadnak. Aggódni azonban fölösleges, megfelelő tápanyagbevitel, nyújtás és pihenés mellett elmúlik, és az elszakadt izomrostok erősebb formában fognak újraszerveződni. 

Amiláz: a cukorbontó

Táplálkozás közben az amiláz nevű enzimnek köszönhetően a cukor lebontása kezdődik meg a leghamarabb, már a rágás közben. Az összetett szénhidrátokat egyszerű szénhidrátokra bontja. Az agy általában, ősidőkre visszavezethetőleg szereti az édes illetve sós ízt. A keserűt már kevésbé mivel az valamilyen romlottságra, baktréium megjelenésre utal, illetve mérgező növényre is asszociálhatunk. A modern világ időszakában azonban az ételekhez való hozzáállásunk megváltozott, jócskán.

Pepszin: a fehérjebontó

A pepszin nevű enzim hatására a fehérjék bontása a gyomorban megindul, amelyet a savas környezet tesz lehetővé. A pepszin a gyomorfalban termelődik. A sav erősségét mutatja, hogy testünk 3-4 naponta teljesen új nyálkahártya réteget képez. A túlzott gyomorsavtermelődés emésztési zavarokat és refluxot is okozhat. Ha kerüljük a zsíros és cukros ételeket, ez csökkenhet. A teli gyomorral való lefekvés is kerülendő. 

Ami megmozgat

Háromféle izomcsoportot különböztetünk meg: az első a szívizom, melyet a szív saját ingerületképző központja irányít, második a simaizom, melyet nem tudunk akaratlagosan irányítani, és harmadik a harántcsíkolt izom, mely a vázizmunk alkotója és akaratunkkal irányíthatjuk. Sporttól függően a vázizom lehet fehér izomszövet vagy vörös, illetve ezek kombinációja. Egy maratoni futó izomzata kitartó, de nagy erő kifejtésre nem képes: fehér izomszövetből áll. Egy súlyemelő gyors és nagy erőkifejtésre képes, de hosszútávon nem eredményes, mely a vörös izomszövetekre jellemző.

Testünk legjei: guinness rekorderek

A testünk legkeményebb része a fogzománc. A combcsont teherbírása a legnagyobb. A testünk legnagyobb fehérjéje az aktin, mely a harántcsíkolt izomrostok alkotórésze. A legkisebb csont a fülben található kengyel. A tüsszentés sebessége nagyjából 160 km/h.