A táplálkozás az egyik leghangsúlyosabb és legbefolyásosabb dolog amit saját magaddal tehetsz. Minden szempontól kihatással lesz az életedre. Nem véletlen az a mondás hogy ép testben ép lélek, ami egyébként fordítva is igaz, de leginkább a kettő harmóniája az ami fontos.

Ma a táplálkozásról lesz néhány szó, hogy kifejthessük-megvitassuk mi a legfontosabb a szervezet számára, hogy érdemes csinálni. Kezdjünk is bele.

Első számú szabály: ha jól etetjük a gépet, és tiszta üzemanyaggal látjuk el, akkor jól fog teljesíteni nekünk. A kemény edzés időpocsékolás, ha mellette szemetet eszünk. Sportolók gyakran esnek abba a hibába hogy „csupán” az edzésre öszpontosítanak a táplálkozást pedig figyelmen kívül hagyják, ám manapság kezdenek ráeszmélni erre az áligazságra és a hatására.

A legfontosabb – ami őszintén bevallva a mai világban kihívást jelentő feladat- hogy táplálékunk nagy része főleg gyártási folyamatok által nem érintett ételekből álljon. Ez természetes ételeket jelent olyan formában, ahogyan azok a természetben találhatók. Ilyen értelemben természetes étel a burgonya, a gyümölcs, a zöldség, a barnarizs, a lencse, a hüvelyesek, a fűszerek, a szója, a csonthéjasok, az avokádó, a méz, a zab és a természetes csokoládé is, csak hogy néhányat említsek. Ezzel ellentétben a fánk, a fehérliszt, a fehér tészta a keksz nem.

Ha tehetjük kerüljük a túl sok állati eredetű ételt, beleértve a tojást a húst, még a tej és a sajt is kerülendő vagy legalábbis csínyján kell bánni velük. Módjával a hal mehet. A fehér cukor és fehér kenyér, mirelit ételek, a chips és minden más gyártási folyamatnak alávetett gyorsétel mellőzendő. Ezek valóban károsak!

Különösen vigyázni kell a transzzsírokkal ami egyfajta mesterségesen gyártott zsír. Több ezer termékben megtalálható főleg a tartósság meghosszabbítása végett. Azért használják mert olcsó, növeli a termék térfogatát, semleges ízű és a már említett tartósítás miatt. A legrosszabb az egészben hogy a szervezet nem tudja lebontani, így lerakódik.

A telített zsír forrása a hús, a transzzsíroké a feldolgozáson keresztül ment élelmiszerek, az egészséges zsírok pedig természetesen vannak jelen olyan növényekben mint a csonthéjasok, avokádó, lenmag.

Tipp: vajat és tejet helyettesíthetjük zabtejjel szójatejjel és szójamargarinnal.

Tipp2: ha egészséges édességet akarunk, akkor egyszerűbb a fehérliszt és cukor keveréket leváltani gyümölcs, zabpehely, méz kombinációra.

Az egész leginkább arról szól hogy átprogramozzuk az agyunkat az egészséges táplálkozásra és egy kis rögtönzésre. A kérdés az, hogy amit eszünk, az tiszta, teljes értékű, természetes étel-e vagy csupán üres kalóra.

Az is nagyon fontos hogy miként étkezünk, milyen ütemben és gyakorisággal. Ajánlottabb többször ( kb. 5x naponta) kevesebbet enni, mint kétszer sokat. Ez azért is fontos hogy az anyagcserénket szinten tartsuk, illetve az émelygést és a túllakotságot elkerüljük. Valahogy az az igazi hogyha nem érezzük még jóllakottnak magunkat evés után, ez azt jelenti hogy nem telítettük el a szervezetünket és az energiánkat nem csupán az fogja lekötni hogy hogy eméssze meg a gyomrunk a táplálékot. Az emberi szervezet a túlélésre lett kitalálva, ezért ha rendszertelenül kezdünk enni és túlesszük magunkat az elkezd zsír formájában raktározódni. Ennek ellentettje a gyors anyagcsere, ami rendszeres, többször kevesebbet táplálkozással érhető el, illetve rendszeres testmozgással.

A teljes értékű ételekből készíthető finom és ízletes fogások variációja végtelen, csak egy kis körültekintés és kreativitás szükségeltetik.

A legfontosabb a 80/20 % szabály. Ha 80 százalékban odafigyelsz akkor abban a fennmaradó 20 százalékban belefér egy kis bűnözés is.

Néhány tipp az egészséges zöld étkezésre: itt.