Egészséges életmód: Mozgás, sport variációk.

Az egészséges életmód tartozéka a mozgás. Ez köztudott. Ám a mozgás formákat is három alcsoportba lehet sorolni: állóképesség javítás - erőnlét javítása - hajlékonyság javítás. Persze a legfontosabb hogy bármit is, de mozogjunk, nem muszáj élsportolói babérokra törni, ám hogyha csináljuk azt érdemes jól csinálni, az életmódunk részévé formálni, ugyanis a rendszeresség és a megfelelő kivitelezés a hangsúlyos a mozgás szempontjából. Amit én ma fel fogok vázolni, az egy kicsit komolyabb akaraterőt és odafigyelést igényel, az se baj, hogyha már csak legalább a felét megtudja fogadni és beépíteni az ember, de éljünk most a teljesség igényével, aztán emlékezzünk rendszeresség, fokozatosság, megfelelő kivitelezés kombinációra.

Ez a három már fent említett alfaja a mozgásnak karöltve jár egymással. Ugyanis mi értelme hústoronynak lenni, ha két kört nem tudok lefutni a futópályán. Ugyanúgy eléggé foghíjas az általános erőnlét, hogyha mérföldeket tudok lefutni, de nem bírom magam felhúzni egy kötélen. Úgy érdemes az erőnlét, állóképesség, hajlékonyság hármasra tekinteni mintha építőkockák lennének, amelyek lehetővé teszik, hogy több sportágat is kipróbálhassunk akár rendszeresen gyakoroljuk, ezáltal egy új dimenzió nyílhat meg életünkben, mégpedig a mozgás.

Fontos megjegyezni, hogy a fönt említett hármas mellé egy passzív negyedik elem is csatlakozik, mégpedig a pihenés. Az edzések lényege hogy sokkoljuk, „roncsoljuk” az izmainkat, ezáltal azok erősebb formában tudnak újjáépülni. Ez az újjáépülés általában a pihenés ideje alatt valósul meg. Ez azt jelenti, hogy napi 7-8 óra alvás az ideális, ami nem mindig könnyű, illetve az is, hogyha már nagyon belejöttünk, hogy legalább 1-2 napot kihagyjunk edzés terén. De bontsuk részleteire az edzést. Amit felvázolok az csak egy minta, bármilyen sportolási módszerrel lehet helyettesíteni, de mégis ad egy szemléletmódot hogy hogyan induljuk el, illetve még egy fontos szabály, ne essünk a ló túl oldalára, ne erőltessük túl magunkat, ugyanis az sérülésekhez vezethet és olykor hátráltat is. A cél: tartós- jó erőnlét megszerzése és fenntartása.

Futás: Bruce Lee a futást minden tornák királyának tartotta, márpedig ő nem volt egy lomha és hiteltelen ember. A futás remek alapot biztosít az állóképesség és erőnlét fejlesztésére. A futás célja hogy olyan magasra emeljük a pulzust ahol minden más izomhoz hasonlóan keményen dolgozik, majd nyugalmi állapotban és pihenés közben erősödik.

Minden testedzésnél elengedhetetlen a bemelegítés. Kulcsszerepe van a sérülések megelőzésében. Kocogás, séta, ugrálás, nyújtó gyakorlatok, könnyebb erősítő gyakorlatok: pl. fekvőtámasz. Ez azért is jó, mert így a szervezet megérti, hogy terhelésnek fogjuk kitenni.

Ha tehetjük, fussunk a szabadban. A levegő miatt is, talán nem lesz annyira unalmas, illetve ez által az egyenetlen terephez való alkalmazkodás során az egyensúlyérzékünket is fejleszthetjük. A megfelelő intervallum az kb. heti 3 alkalommal 30-40 percnyi jó lendületű futás. Ha több, akkor túlerőltetés és sérülés veszély áll fent, ha kevesebb, akkor pedig nem dolgoztatjuk meg eléggé a pulzusunkat, hogy az utána újraépüljön. A legjobb az, hogyha úgy futunk, hogy pulzusunk többfajta ütemet is felvegyen. Ez azt jelenti, hogy az átlagtempóba néha sprinteket is belehet szőni. Ha hideg és esős az idő, akkor is nyugodtan lehet futni, megfelelően felkell öltözni. Ha a kedvünk nincs meg akkor az 5 perces szabályt érdemes alkalmazni: egy 5 perces bemelegítést elvégzünk, pl. 5 perc laza futás, ha utána sincs kedvünk, akkor az adott alkalommal nem kell erőltetni, de az a tendencia hogy egy ilyesfajta bemelegítés után az emberbe valahogy visszaszáll a lendület és a kedve is megjön a sportoláshoz. Fontos szempont az, hogy élvezzük, ne pedig végkimerülésig fussunk. Megkell találni az egyensúlyt illetve az aktuális holtpontokon túl kell lendülni. Menni fog. A futás helyett, ha valakinek nincs ínyére, akkor az úszást is lehet javasolni, az se baj, ha nem profi úszók vagyunk, csak végezzük el a napi penzumot. Az úszás az egyik legjobb mozgásfajta, mert a vázrendszert is megmozgatja, gerincferdülésre, túlsúlyos esetekben is alkalmas, és nem terheli meg a vázrendszert. Hajrá. A lényeg hogy heti 2-3 alkalommal dolgoztassuk meg a szívünket kardiovaszkuláris mozgásformában.

Erősítő edzés.

Nagy különbség van a nagy feltűnő és az erős – hatékony izmok között. Az izmok alapos megdolgoztatása serkenti az anyagcserét, ami elégeti a kalóriát. Ha erősítő edzést végzünk, nem csak időszakosan emelkedik meg az anyagcserénk, hanem kb. 12 óráig ebben az emelkedett állapotban marad. Mint a futásnál itt is az ideális a heti három edzés. nem csak erősödünk, de az anyagcserénk is intenzív marad ezáltal. A lényeg a változatosság, a józanság alapelveinek talaján. Ha esetleg valamikor nem érünk rá, nem kell pánikba esni, ugyanúgy, mint a táplálkozásnál itt is az a lényeg, hogy az idő nagy részében mit viszünk véghez. Nem kell büntetés, ha kimaradt egy edzés, de próbáljuk meg a mindennapi életünk részévé formálni. Talán a legjobb formája a saját testsúlyos edzés: húzódzkodások, ugrálások. Nincs olyan testrész, amit ezáltal ne tudnánk megmozgatni. Improvizálhatunk és csoportosan is kitalálhatunk gyakorlatokat. Felülés, homorított felülés, guggolás, vádli emelés, fekvőtámasz, ugrókötél, hajlítások, négyütemű fekvőtámasz, csupán egy kis kreativitás összeállítani a megfelelő edzéstervet. Alkalmanként szintén 30-40 perc az ideális. Ez kellőképpen megmozgat, de nem veszi el teljesen az energiánkat, illetve azért ennyit valószínűleg bárki beletud illeszteni a minden napjába. A testmozgás időpontját illetően talán egyetlen kritérium van, végezzük el akkor, amikor akarjuk és időnk van rá.

Minden gyakorlatból végezzünk el egy sorozatot- egy sorozat kb. 8-12 ismétlést jelent és utána ne tartsunk fél percnél hosszabb szünetet. Ezt ismételjük meg háromszor és kész is vagyunk.

A törzsizomzat edzése is nagyon fontos, ez egy kulcs része annak, hogy bármilyen más feladatot eltudjunk végezni. Fontos a testtartás: egyenes hát, laza térd, fej egyensúlya.

Fontos a változatosság: ha már egy ideje teljes testet megmozgató gyakorlatokat végzünk rendszeresen, elkezdhetünk különálló testrészeket is megcélozni egy adott alkalommal. Pl. egyik nap hat mell, hat váll, hat tricepsz gyakorlat. Utána lévő alkalommal pedig hát, láb és bicepszgyakorlatok jöhetnek. A harmadik edzésnél visszatérhetünk a teljes testes edzésre. Próbáljuk meg teljesen kifárasztani magunkat edzés során.

Tartsuk meg a helyes testtartást és máris nehezebbek és hatásosabbak lesznek a gyakorlatok, arról nem is beszélve, hogy ezáltal elkerülhetjük a sérüléseket is.

Lassú edzés gyors edzés: A természetesnek tűnő sebesség felére csökkentsük a mozdulatok alatt a kivitelezés idejét, ezáltal kifinomultabb lesz a hatása. Váltogassuk az izmainkat. Ne csak fekvőtámaszozzunk, mivel hamar kifárad a célzott izomcsoport, guggolás, húzódzkodás, felülés, lerázás, kisebb ugrálások, ugrókötél is jöhet közben.

Guggolások, vádli emelés, fekvőtámasz, húzódzkodás, hátemelés, apróbb súlyokkal való bicepsz tricpesz gyakorlatok , oldalsó vállemelés súlyokkal, súlyemelés előrehajolva, néhány gyakorlati lehetőség melyeket alkalmazzunk aktívan a leírtak szerint.

Végül pedig következzen a hajlékonyság.

A hajlékonyság a sérülésmentességben és az ízületek tökéletes és szabad mozgásában játszik mérvadó szerepet. Különböző jógagyakorlatok, nyújtások. A nyújtások 10 mp.-től 60 mp.-ig terjedjenek. Nyújtás közben lélegezzünk. A nyújtó gyakorlatok előtt is melegítsünk be és utána is rázzuk le az izmokat, akár egy séta társaságában. Fejtől nyakig mindent mozgassunk meg. Talán a legjobb lehetőség, ha megnézünk egy jóga órát, 1-2 alkalom erejéig hogy elsajátítsuk az alapokat. De itt is hagyatkozhatunk a megérzéseinkre, és elkezdhetünk kreatívan nyújtani, a lényeg hogy ne erőltessük túl, de érezzük meg.

Sport tippek: Fitness, jóga, pilates, túrázás, ping-pong, futás, úszás, trambulin.

0 Tovább

Testünk csodái avagy a valaha alkotott legérdekesebb szerkezet.

Testünk csodája és változatossága vitathatatlan. Minden hattásal van ránk, a mozgás, evés-ivás, pszichológiai reakciók. Most csokorba szedtem néhány izgalmas tényt, illetve néhány tippet, hogy hogyan őrizhetjük meg az egészségünket. 

Endorfin: a fájdalomcsillapító

Testünk mozgás hatására különböző anyagokat állít elő. Ezek közül kiemelkedő jelentőségű a szerotonin és endorfin termelése. Ennek a két hormonnak a hatására csökken a fájdalomérzetünk illetve a test vérellátása is javul. Az idegek közti kapcsolatok fenntartásában a szerotonin vesz részt. A sport még a nemi és növekedési hormonokra és azok aktivitására is hatással van. 

Izomláz: a jóleső fájdalom

Izomláz fogalma röviden és egyszerűen azt jelenti, azt az érzést jelöli ami akkor keletkezik amikor edzetlen izmainkat nagy terhelésnek tesszük ki. Lényegében az apró izomrostok szakadását jelenti, amik ideiglenesen begyulladnak és megduzzadnak. Aggódni azonban fölösleges, megfelelő tápanyagbevitel, nyújtás és pihenés mellett elmúlik, és az elszakadt izomrostok erősebb formában fognak újraszerveződni. 

Amiláz: a cukorbontó

Táplálkozás közben az amiláz nevű enzimnek köszönhetően a cukor lebontása kezdődik meg a leghamarabb, már a rágás közben. Az összetett szénhidrátokat egyszerű szénhidrátokra bontja. Az agy általában, ősidőkre visszavezethetőleg szereti az édes illetve sós ízt. A keserűt már kevésbé mivel az valamilyen romlottságra, baktréium megjelenésre utal, illetve mérgező növényre is asszociálhatunk. A modern világ időszakában azonban az ételekhez való hozzáállásunk megváltozott, jócskán.

Pepszin: a fehérjebontó

A pepszin nevű enzim hatására a fehérjék bontása a gyomorban megindul, amelyet a savas környezet tesz lehetővé. A pepszin a gyomorfalban termelődik. A sav erősségét mutatja, hogy testünk 3-4 naponta teljesen új nyálkahártya réteget képez. A túlzott gyomorsavtermelődés emésztési zavarokat és refluxot is okozhat. Ha kerüljük a zsíros és cukros ételeket, ez csökkenhet. A teli gyomorral való lefekvés is kerülendő. 

Ami megmozgat

Háromféle izomcsoportot különböztetünk meg: az első a szívizom, melyet a szív saját ingerületképző központja irányít, második a simaizom, melyet nem tudunk akaratlagosan irányítani, és harmadik a harántcsíkolt izom, mely a vázizmunk alkotója és akaratunkkal irányíthatjuk. Sporttól függően a vázizom lehet fehér izomszövet vagy vörös, illetve ezek kombinációja. Egy maratoni futó izomzata kitartó, de nagy erő kifejtésre nem képes: fehér izomszövetből áll. Egy súlyemelő gyors és nagy erőkifejtésre képes, de hosszútávon nem eredményes, mely a vörös izomszövetekre jellemző.

Testünk legjei: guinness rekorderek

A testünk legkeményebb része a fogzománc. A combcsont teherbírása a legnagyobb. A testünk legnagyobb fehérjéje az aktin, mely a harántcsíkolt izomrostok alkotórésze. A legkisebb csont a fülben található kengyel. A tüsszentés sebessége nagyjából 160 km/h.

0 Tovább

Életmódváltás: A helyes táplálkozás alternatívája.

A táplálkozás az egyik leghangsúlyosabb és legbefolyásosabb dolog amit saját magaddal tehetsz. Minden szempontól kihatással lesz az életedre. Nem véletlen az a mondás hogy ép testben ép lélek, ami egyébként fordítva is igaz, de leginkább a kettő harmóniája az ami fontos.

Ma a táplálkozásról lesz néhány szó, hogy kifejthessük-megvitassuk mi a legfontosabb a szervezet számára, hogy érdemes csinálni. Kezdjünk is bele.

Első számú szabály: ha jól etetjük a gépet, és tiszta üzemanyaggal látjuk el, akkor jól fog teljesíteni nekünk. A kemény edzés időpocsékolás, ha mellette szemetet eszünk. Sportolók gyakran esnek abba a hibába hogy „csupán” az edzésre öszpontosítanak a táplálkozást pedig figyelmen kívül hagyják, ám manapság kezdenek ráeszmélni erre az áligazságra és a hatására.

A legfontosabb – ami őszintén bevallva a mai világban kihívást jelentő feladat- hogy táplálékunk nagy része főleg gyártási folyamatok által nem érintett ételekből álljon. Ez természetes ételeket jelent olyan formában, ahogyan azok a természetben találhatók. Ilyen értelemben természetes étel a burgonya, a gyümölcs, a zöldség, a barnarizs, a lencse, a hüvelyesek, a fűszerek, a szója, a csonthéjasok, az avokádó, a méz, a zab és a természetes csokoládé is, csak hogy néhányat említsek. Ezzel ellentétben a fánk, a fehérliszt, a fehér tészta a keksz nem.

Ha tehetjük kerüljük a túl sok állati eredetű ételt, beleértve a tojást a húst, még a tej és a sajt is kerülendő vagy legalábbis csínyján kell bánni velük. Módjával a hal mehet. A fehér cukor és fehér kenyér, mirelit ételek, a chips és minden más gyártási folyamatnak alávetett gyorsétel mellőzendő. Ezek valóban károsak!

Különösen vigyázni kell a transzzsírokkal ami egyfajta mesterségesen gyártott zsír. Több ezer termékben megtalálható főleg a tartósság meghosszabbítása végett. Azért használják mert olcsó, növeli a termék térfogatát, semleges ízű és a már említett tartósítás miatt. A legrosszabb az egészben hogy a szervezet nem tudja lebontani, így lerakódik.

A telített zsír forrása a hús, a transzzsíroké a feldolgozáson keresztül ment élelmiszerek, az egészséges zsírok pedig természetesen vannak jelen olyan növényekben mint a csonthéjasok, avokádó, lenmag.

Tipp: vajat és tejet helyettesíthetjük zabtejjel szójatejjel és szójamargarinnal.

Tipp2: ha egészséges édességet akarunk, akkor egyszerűbb a fehérliszt és cukor keveréket leváltani gyümölcs, zabpehely, méz kombinációra.

Az egész leginkább arról szól hogy átprogramozzuk az agyunkat az egészséges táplálkozásra és egy kis rögtönzésre. A kérdés az, hogy amit eszünk, az tiszta, teljes értékű, természetes étel-e vagy csupán üres kalóra.

Az is nagyon fontos hogy miként étkezünk, milyen ütemben és gyakorisággal. Ajánlottabb többször ( kb. 5x naponta) kevesebbet enni, mint kétszer sokat. Ez azért is fontos hogy az anyagcserénket szinten tartsuk, illetve az émelygést és a túllakotságot elkerüljük. Valahogy az az igazi hogyha nem érezzük még jóllakottnak magunkat evés után, ez azt jelenti hogy nem telítettük el a szervezetünket és az energiánkat nem csupán az fogja lekötni hogy hogy eméssze meg a gyomrunk a táplálékot. Az emberi szervezet a túlélésre lett kitalálva, ezért ha rendszertelenül kezdünk enni és túlesszük magunkat az elkezd zsír formájában raktározódni. Ennek ellentettje a gyors anyagcsere, ami rendszeres, többször kevesebbet táplálkozással érhető el, illetve rendszeres testmozgással.

A teljes értékű ételekből készíthető finom és ízletes fogások variációja végtelen, csak egy kis körültekintés és kreativitás szükségeltetik.

A legfontosabb a 80/20 % szabály. Ha 80 százalékban odafigyelsz akkor abban a fennmaradó 20 százalékban belefér egy kis bűnözés is.

Néhány tipp az egészséges zöld étkezésre: itt.

0 Tovább

Életmódváltás gyökeresen; hogyan érdemes elindulni. Méregtelenítés és léböjt kúra.

Az ember elérkezhet előbb utóbb abba a szakaszba az életében, amikor úgy érzi, változtatnia kell. Folytatja a rohanást és az oda nem figyelést vagy pedig egy percre megáll és észreveszi az esetleges jeleit annak, hogy valami nem stimmel, ilyenkor érdemes egy kicsit tudatosabban hozzáállni a mindennapokhoz, de legfőképp saját magunkhoz.

Ilyenkor jönnek az úgynevezett újévi fogadalmak szintjén megjelenő ígéretek, illetve kapálózások, hogy majd most megreformáljuk magunkat, ami nemes és becsülendő szándék, de kicsit mélyebbre kell ásni ha gyökeresebb változást vagy állapotjavulást szeretnénk elérni.

Legfontosabb szabály a fokozatosság. 

Az egészséges életmód alapjai közé sorolandó a sport-mozgás, a helyes táplálkozás, a mentális – szellemi - lelki regenerálódás, felfrissülés, ám sokszor ez a rengeteg, a mi életünket jó irányba formáló szokás felvétele mellé szükséges egyfajta „eddig összeszedett” méregalapanyag felgyülemlettségnek a kitakarítása. Hogyan is akarunk egy nem megművelt és gyomokkal teli szervezetbe elszórni az egészséges élet magvait, ha előtte nem végzünk egy alapos tisztítást. Ezt érdemes mentálisan is elvégezni, amire hamarosan kaptok egy újabb cikket, de kezdjük az alapoknál, a fizikai méregtelenítésnél.

A fizikai méregtelenítés talán egyik legközismertebb, de ugyanakkor leginkább figyelmen kívül hagyott formája a léböjt kúra. Rengeteg formája van, amiből én most szeretnék pár tuti praktikát megosztani.

Kis kedvcsinálónak felsorolok pár várható következményt a helyesen és harmonikusan kivitelezett lébőjt kúráról.

 • Igazi nagytakarítást végzel szervezetedben: megszabadulsz a salakanyagoktól, a mérgektől, az elhalt sejtektől, az érfalak lerakódásaitól, a felesleges zsírszövetektől.
 • A mérgekkel együtt a plusz kilóknak is búcsút mondhatsz: a súlyvesztés 4-6 kiló.
 • Csökkentheted a magas vérnyomást, a keringési betegségekkel járó tüneteket és a magas vércukorszintet.
 • Megszüntetheted emésztési problémáidat.
 • Megerősíted immunrendszered.
 • Feltöltődsz energiával, és hosszú időre biztosítod egészséged.
 • Javul a memóriád és a koncentrálóképességed.
 • Megtanulod, hogyan tartsd kontroll alatt az éhséget.
 • Bőröd és hajad megszépül.
 • Segít megszabadulni a káros szenvedélyektől és a függőségektől.

A kúra öt szigorú léböjt-napból áll, de az átállás egy-két napot előtte és utána is igénybe vesz. A léböjt-napok ideje alatt 3-4 liter folyadékot is meg kell innod naponta, mely gyógyteákból, leszűrt zöldséglevesekből, friss gyümölcs- és zöldséglevekből, illetve szénsavmentes ásványvízből áll.

Fontos, hogy a kúra ideje alatt mozogj egy keveset, ugyanis ha felgyorsítod vérkeringésedet, a méreganyagok is gyorsabban jutnak el a tisztítást és méregtelenítést végző szervekhez. Szintén fontos, hogy pótold a szervezetedből gyorsan kiürülő vitaminokat és ásványi anyagokat. A kúra ideje alatt javasolt például a mesterséges adalékanyagoktól mentes C-vitamin, illetve multivitamin-tabletták szedése.

Míg a kúra harmadik napjától már szinte kicsattansz az egészségtől, az első napokban előfordulhat fáradékonyság, álmosság, esetleg fejfájás. Ha ezt tapasztalod, mozogj egy keveset, vagy sétálj a friss levegőn. Az első napokban vércukorszinted is lecsökkenhet, amit nyugodtan orvosolhatsz egy kanál mézzel. Ha pedig nagyon éhesnek érzed magad, segíthet, ha még többet iszol.

1. Tehermentesítés

A böjt előtti időszakban, főleg az azt megelőző napon nem szabad nehéz ételeket enned. Reggelire egyél zabpelyhet, müzlit vagy gyümölcsöt, ebédre és vacsorára zöldség- és gyümölcssalátát, joghurtot.

2. Léböjt-napok

Az öt napban csak folyadékot vehetsz magadhoz, még a hígabb krémek, joghurtok, pudingok, jégkrém fogyasztása is tilos. A fogyasztható folyadékok közé a szénsavmentes ásványvíz, a gyümölcs- és zöldséglé, a leszűrt zöldségleves, illetve a gyógynövényekből készült tea tartozik. Igyál meg belőlük az ébredéstől kezdve másfél-két óránként legalább két decit. A lefekvés előtti egy órában már csak ásványvizet igyál.

Válassz gyermekláncfű-, körömvirág-, boróka- és csalánteát, a zöldség- és gyümölcslevekhez pedig használhatsz almát, ananászt, áfonyát, szőlőt, citrusokat, káposztát, zellert, céklát, kelbimbót, sárgarépát, spenótot, paradicsomot, petrezselymet, brokkolit, hagymát, köménymagot, fodormentát, borsmentát, bazsalikomot, gyömbért és fokhagymát.

Léböjt-turmixok
A hozzávalókat aprítsd fel, adj hozzájuk egy kis ásványvizet, majd turmixold össze őket.
Élénkítő koktél: egy narancs, egy grépfrút, két alma.
Cékla-turmix: egy cékla, két zellerszár, egy sárgarépa, két kellevél.
Energetizáló mix: egy sárgarépa, két citrom, egy zellerszár, egy kis darab gyömbér.
Antioxidáns-koktél: két paradicsom, egy sárgarépa, egy alma, egy gerezd fokhagyma, egy kis darab petrezselyem.
Gyümölcsös mix: két alma, másfél csésze áfonya, egy kis darab gyömbér.
Nyugalom-koktél: két-három zöldalma, egy répa, néhány friss bazsalikomlevél.
Zöldségbomba: egy paradicsom, két zellerszár, két gerezd fokhagyma, egy kevés spenótlevél, káposzta, kelbimbó.
Uborkakoktél: egy kígyóuborka, egy alma, két zellerszár, negyed citrom.

3. Felépítő napok

A böjt után fontos, hogy fokozatosan térj vissza a szilárd táplálékokhoz. Az első napon reggelire egyél almát, ebédre főtt krumplit, vacsorára kefirt pirítóssal, a második napon pedig már beiktathatod a salátákat, a joghurtot, a müzlit és a zabpelyhet is.

Fontos!
A kúrát várandós és szoptató kismamák, tinédzserek, emésztőszervi és daganatos megbetegedésekben, illetve súlyos depresszióban szenvedők nem alkalmazhatják. Mielőtt elkezdenéd, mindenképp kérd ki háziorvosod véleményét!

Ha valakit érdekel ez a téma akkor itt olvashat egy hasonló elvű de másabb kivitelezésű kúráról.

Néhány összefoglaló kép a méregtelenítéssel kapcsolatban, itt már nem csak lébőjt kúra kereteiben értendők az alább felsoroltak, táplálkozás útján is felvehetjük a leírt alapanyagokat.

0 Tovább

Dohányzásról való leszokás-megvonási tünetek és azok kezelése.

Az egyik újévi fogadalmad a dohányzás abbahagyása volt? Ha mégsem ment olyan jól, mint tervezted, most itt az ideje újra nekifogni. Sok hasznos tippel segítünk.

Hogyan küzdheti le a megvonási tüneteket?

A legtöbb ember számára akik a cigaretta függőségében élnek a megvonás komoly fizikai és lelki tünetekkel jár.

Így érdemes előre felkészülni: legyen elegendő érzelmi támaszod, tevékenységed és eszközöd a tarsolyban, hogy sikeresen vehesd az akadályokat.

Szinte minden dohányos tudja, hogy elsősorban a nikotin a felelős a függés kialakulásáért. De talán kevesen tudják azt, hogy a dohányzással kapcsolatban alakul ki az egyik legerősebb függés. A nikotin nemcsak hat a központi idegrendszerre, hanem változást is idéz elő az idegsejtek egyes csoportjaiban. Ennek köszönhető az, hogy amikor csökken, vagy megszűnik a nikotin bevitele, felléphetnek zavaró, kellemetlen tünetek. Jó hír azonban az, hogy a tünetek jelentős része nem tart tovább 1-3 hétnél, és csak néhánnyal kell hosszabb ideig megküzdeni. Ráadásul a megvonási tünetek egy része nem mindenkinél jelenik meg, és nagyon változó az is, hogy milyen az erősségük és mennyire zavaróak. Sokszor a leszokás alatt a megvonási tünetektől való félelem kedvezőtlen hatása erősebb, mint maguk a tünetek. A tünetek azt mutatják, hogy a szervezetből távozó nikotin hatására a szervezet a dohányzás előtti állapotra áll vissza lassan. Ehhez azonban idő kell. Ezekkel a tünetekkel megküzdeni olyan, mint ha egy hullámot lovagolna meg, hol könnyebb, hol nehezebb.

Röviden összefoglalva:

 • A megvonási tünetek az első héten a legerősebbek, majd kb. 2-3 hét múlva a tünetek jelentősen javulnak.
 • Minden tünet időleges és elmúlik, napról napra jobb lesz. Idővel megtanulja, hogyan éljen egészséges életet a cigaretta nélkül.
 • A megvonási tünetek azt jelzik, hogy szervezetéből kiürül a nikotin, ami végső soron az Ön gyógyulásának a jele.

A tünetek a következőek lehetnek: alvászavarok, koncentrációs nehézségek, a nikotin utáni vágy, irritabilitás vagy agresszió, depresszió, nyugtalanság, megnövekedett étvágy. 

Más tüneteket is tapasztalhatnak, de ezek mindegyike csak rövid ideig áll fenn, és viszonylag egyszerűen kezelhetők.

 • Sóvárgás a cigaretta után
 • Düh
 • Fejfájás
 • Fáradtság, mert a nikotin nem élénkíti az idegrendszert
 • Szorulás, a bélműködés lassulása miatt
 • Nyugtalanság
 • Szájszárazság

Tudd, hogy miért hagyod abba a dohányzást. Amíg nem elég erős az elkötelezettséged nem valószínű hogy ki fogsz tartani a döntésed mellett. Fogj egy darab papírt és írj le annyi okot amennyit csak tudsz.

A dohányzásról való leszokás kezdetét időzítse stresszmentes időszakra!

Három olyan általános stratégia van, ami javíthat az összes tüneten, ezt a könnyebb megjegyzés érdekében hívhatjuk I-M-A stratégiának is:

 • Ivás: Igyon annyi folyadékot (vizet, alacsony kalóriatartalmú alkoholmentes (!) italokat), amennyit csak tud! Érdemes mindig magánál tartani valamilyen folyadékot. Vizet például vihet magával félliteres műanyag palackban is, ami általában elfér akár egy kézitáskában is.
 • Mozgás: Mozogjon, annyit, amennyit csak tud! Mozogjon többet mint szokott.
 • Alvás: Aludjon annyit, amennyit csak megengedhet magának!

Nem kell úgy tenni mintha nem lenne jelen a nikotinhiány.   Egyszerűen csak nyugtázd magadban, hogy mi történik, és igyekezz ebből még több erőt meríteni: segítesz a szervezetednek, hogy energikusabb, egészségesebb legyen. El fog múlni a sóvárgás, ne aggódj.

Vannak javaslataink külön-külön az egyes tünetek kezelésére is.

Ingerültség

1-2 hétig tarthat. Segíthet a séta, a forró fürdő, a relaxáció gyakorlása, valamint a kávé kerülése vagy mennyiségének csökkentése.

Álmatlanság

Tartózkodjon a koffein tartalmú italoktól este 6 után! Használjon relaxációs technikákat az elalvásnál!

Köhögés, száraz torok, orrcsöpögés

Igyon sok folyadékot! Próbáljon ki torokcukorkákat, vagy rágógumit!

Rossz lehelet

Igyon sok folyadékot, mosson gyakran fogat! A tüdőnek idő kell, míg kitisztul a sok kátránytól. Használjon cukormentes rágógumit!

Székrekedés, puffadás

1-2 hétig tarthat. Igyon rengeteg folyadékot, egyen rostos ételeket (gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona)! Kefirbe, joghurtba kevert korpa segíti csökkenteni az étvágyat, és jót tesz a bélműködésnek.

Éhség

Igyon vizet, vagy alacsony kalóriatartalmú folyadékokat! Legyen mindig Önnél ásványvíz vagy más folyadék, és/vagy alacsony energiatartalmú rágcsálnivaló (pl. pattogatott kukorica, esetleg nyers sárgarépa, kétszersült)!

Unalom

Új elfoglaltságok után kell nézni: például könyv- és újságolvasás, keresztrejtvényfejtés, Internetezés, kártyázás, a barátokkal való találkozás vagy telefonálás. Készüljön valamilyen elfoglaltsággal a várakozások idejére!

Levertség esetleg depresszió

Keressen magának minél több örömteli elfoglaltságot, találkozzon minél gyakrabban a nemdohányzó barátaival. Jutalmazza meg magát!

Fáradtság, kimerültség

Szunyókáljon! Ne hajtsa magát! Több mozgás és a könnyű tornagyakorlatok is segíthetnek.

Csatlakozz valamilyen fórumhoz, ami segíti a leszokást. Ott többen vagytok együtt, ami eleve segít, valamint sok támogatást tudtok nyújtani egymásnak a saját tapasztalatok és a másik bátorítása révén.

Pszichoterápiás foglalkozások segíthetnek a dohányzási szokások megváltoztatásában, a motivációk megértésében, egyéb szorongásoldó technikák megtanulásában, a járulékos lelki okok feltárásában és orvoslásában. A hipnózis és - avatott kezekben - az akupunktúrás beavatkozás szintén nagyon hatékony lehet a szorongás oldásával, sóvárgás csökkentésével.

De soha ne gyújts rá "csak egy" cigire mert azt másoknál is mindig több is követte. És akkor kezdheted előről az egészet...

(zárójeles megjegyzés): a dohányzás általában egy stresszlevezető, stressz elkerülő magatartási forma, saját tapasztalatból mondom, mivel én is küzdök a lerakással. Leginkább egyfajta fantom félelem van bennem hogy a napi stresszadaggal megtudok e küzdeni a cigi nélkül, számomra egyfajta elvonulás, lelki relax kötődik a cigihez, de rájöttem hogy habár néha télleg oldja 5 percre a feszkót, de utánna egy egész napot tönkre tud tenni a sóvárgás és a "bűnözés" tudata. Egyrészről ilyenkor igazából a stressz nem elmúlik csak konzerválódik, és cigi után minden onnan folytatódik szinte ahol abbamaradt, másfelől pedig senki sem cigivel a szájában születik. Ugyanúgy ahogy megtanultunk hozzászokni, visszafele is kell hogy legyen út. Az egészségügyi következményekről meg nem is beszélve, lelkileg pedig adhat egy stabilitást a tudat hogy "szerek" nélkül is talpon tudunk lenni. Ez kell hogy motiváljon minden cigarettázó embert a lerakás célbavételekor. Ugyérzem számomra is eljött az idő a cigilerakással vagy legalábbis a szünettel, mivel szeretném megreformálni az életem. Kívánjatok sok sikert és erősítsük egymást. 

0 Tovább

Lelepleződött az igazság a szív egészségével kapcsolatban. Dr. Papp Lajos fedte fel az orvosok titkát.

Dr. Papp Lajos magyar szívsebész döbbentette meg a világot kirohanásával. Véleménye szerint milliók halálát nem az okozza, amit eddig feltételeztek. A dohányzás károsságát nem vitatja, de azt mondja, hogy az tudatos választás az ember részéről, azt viszont sok orvos elhallgatja, hogy a szívbetegségek nagy része mitől is alakul ki és hogy lehet  gyógyítani, megelőzni.

Véleménye szerint az orvosok nagyon sok tudást halmoznak fel, amit sokszor nagy ego is követ. Ennek fejében nehezen ismerik be az orvosok, ha hibáznak. Az orvos most 25 év szívsebészeti gyakorlattal a háta mögött ismeri be hogy tévedésben élt.

Rengeteg orvos és a szakirodalom is azt a tényállást pártolja, hogy a szívbetegségek a megemelkedett koleszterin szint miatt alakulnak ki. Az elfogadott terápia a koleszterincsökkentő gyógyszerek felírása, és az előírt diéta, amely szigorúan korlátozza a zsírbevitelt. Az ettől való eltérés eretnekségnek számít, pedig ez így nem működik.

Néhány éve kiderült, hogy a szívbetegségek valódi oka az érfalak gyulladása. A hosszú múltra visszatekintő étrendi ajánlások eredménye a járványos elhízás és cukorbetegség, amelybe rengetegen belehalnak. Annak ellenére, hogy a lakosság negyede szedi a drága koleszterincsökkentő sztatin gyógyszereket és zsírszegényen étkezik, több amerikai fog meghalni ebben az évben, szívbetegségben, mint valaha.

Több millió ember szenved szívbetegségben, rengeteg a cukorbeteg és milliók vannak diabétesz előtti állapotban már. Itthon és szerte a világon.

Egyszerűen megfogalmazva, ha az érfalak nincsenek begyulladva, a koleszterin nem tud felhalmozódni az erekben, nincs szívroham és nincs stroke. Gyulladás nélkül a koleszterin szabadon áramlik a testben, és kiürül. Ez a gyulladás okozza a koleszterin lerakódását. A gyulladás a szervezet természetes védekezéseként alakul ki az idegen anyagok: a baktériumok, toxinok vagy vírusok megjelenésekor.

Ha a szervezetben állandóan jelen vannak ezek a toxinok vagy élelmiszerek, az krónikus gyulladást okoz. Ennek oka a sok feldolgozott, egészségtelen élelmiszer és a környezet szennyezés, nem a zsír dús étrend ( cukor, liszt és az összes belőlük készült termékek), valamint a szója, a kukorica és a napraforgó, és az ezekből készült olajok. Ezek az ételek folyamatosan irritálják a szervezetet, amely képtelen meggyógyulni, a krónikus gyulladás pedig szívbetegséghez, strokehoz vezet.”

Az orvos szerint, ha egészséges alapanyagokból, otthon készült ételeket ennénk, kerülnénk az étolajat, cukrot, lisztes, kukoricás termékeket, a szervezet magát gyógyítaná. Míg ha továbbra is mérgezzük az ereket, akkor hiába a sok gyógyszer és a zsírszegény diéta, elkerülhetetlen a szívbetegség kialakulása.


Ha egyetértetek Dr. Papp Lajossal, kérjük adjátok tovább szavait!

0 Tovább

Az ürítés terméke sokat elárul az egészségedről.(egészseggedről')

Nem nagy élvezet a saját ürülékedet vizsgálni, viszont sokmindent elárul az egészségedről.

#1 A Titanic

A Titanic kaki a felénél kettétörik-úgy mint a hajó. Ugyanakkor, ha egybe marad az lenne az optimális.

#2 A kígyó

Ez szintén egészséges kaki. "Halkan siklik és elsimul. Nincs erőlködés és még elég szilárd. "Nyamm"

#3 A "Szar"vas

Mint a szarvas "golyócskái, ami azt jelentheti hogy jó uton haladsz a hasmenés irányába.

#4 A felszínen maradó.

A kula több okból kifolyólag is "úszkálhat" a felszínen, talán több zsírt viszel be mint szokás. Ha gyakori ez az állapot, keresd fel az orvosod.

#5 A fantom

Azt hiszed kakilni kell, közbe csak egy kis bélgáz próbálja elhagyni becses feneked.

#6 A tenger alatti loccsanás.

Ez a székrekedés jele lehet. Több rostra van szükséged hogy elérd a Titanic vagy kígyó-szerű állapotot.

0 Tovább

HA EGÉSZSÉG AKKOR GYÜMÖLCS:TOP 5 ELKÉPESZTŐ GYÜMÖLCS FESZTIVÁL A VILÁG MINDEN TÁJÁRÓL. 

1. A NARANCS NAPJA, HOLLANDIA

Minden évben, egy nagyon híres fesztivál kerül megrendezésre - A narancs napja, vagy a királynő napja jelenleg a királyok napja néven. A fesztivál a monarchia megszületésével kapcsolatos és tisztelet napként van jelen a nemzeti összetartozás és szolidaritás jegyében, ez egy nemzeti ünnep ami a Hollandoknál van megtartva, ami Hollandiában, a Holland Antillákon és Arubában kerül megrendezésre. Jelenleg április 27.-én rendezik, de azelőtt augusztus 31 és április 30 volt az időpont. 2014-ben április 26.-án rendezték mivel április 27.-e vasárnapra esett. A narancs napján Amszterdam utcáin elkezdődik az igazi narancs forradalom. Mindenki narancs színű ruhát visel, mivel a narancs a nemzeti hagyományos szín a Holland királyi család miatt; a Narancsok Háza. Szintén rengeteg látványos narancs poszter lóg a falakon, narancs színű sárkányrepülőket eregetnek a levegőben. Az ünnepség alatt nem csak megeszik a citrusféléket, vásárokat és szórakoztató programokat tartanak. Jelentős részét a fesztivál díszítettségének a narancs és citrom szobrok teszik ki. Ezek gyakran monarchikus témákat dolgoznak fel, ábrázolva a királynőt, kastélyokat, palotákat. Ám a témák sokféleségének nincs vége és a művészek mindig meglepik a nagyközönséget. Ugyanilyen szobrok szintén készülnek Mentonban, Franciaországban is de azokon a szobrokon a citromsárga dominál.

2. CITROM FESZTIVÁL, MENTON-FRANCIAORSZÁG

Több mint 80 éve, Menton városában, ami dél-Franciaországban helyezkedik, egy szokatlan ünnepség veszi kezdetét, a citrom napja. Ennek a fesztiválnak gazdag a történelmi háttere. A citrom mindig is egy szimbóluma volt Mentonnak. A legendák azt beszélik hogy a város ott épült fel ahol Éva, az első nő, a paradicsomban elültetett egy citromot. A mentoni citromok ténylegesen a citromok királyai, a meleg klíma a Francia Riviéra miatt lehetővé teszi, hogy évente többször is szüreteljenek, a legnagyobb március-április környékén van. A fesztivál egyfajta felkészülés a szüretre, illetve a jó termést próbálja előidézni. A fesztivál késő februárban vagy kora márciusban kerül megrendezésre és kb. 2 hétig tart. Kb. 130 tonna ínycsiklandozó citrusfélét használnak fel az ünnepi készülődéskor. A gyümölcsök dekorációként funkcionálnak a házakon, utcákon, fákon. Rengeteg variáns megtalálható: kastélyok, mesefigurák, virágfüzérek citromból. Az egész város átalakul az ünnepség ideje alatt. Bohócokat, táncosokat, cirkuszi fellépőket, művészeket lehet megtekinteni. Zene hallatszódik mindenhonnan és még éjszaka sem állnak le. A Francia fesztivál a Nice-i fesztivállal karöltve több ezres túristanézettséget jelent évente.

3. ANANÁSZ FESZTIVÁL, THAIFÖLD

Június Thaiföldön a gyümölcsszezon kezdete. Ebben az időben finom gyümölcsök tucatjai válnak éretté, aminek a lakók hálát adva, rendezvényeket szerveznek. Talán a legkiemelkedőbb az ananász fesztivál, amit Lampang provinciában tartanak június 2.-án. Ez a tradíció több évtizede jelen van, a thaiföldiek mégis ugyanazzal az örömmel élik meg minden egyes alkalommal ezt a három napos ünnepséget. Kb. 80 féle variánsa van ennek az egészséges gyümölcsnek az országban. A fesztivál mezőgazdasági vásárokkal kezdődik. Tranzakciók mennek végbe vevő és eladó között, megvitatják a tapasztalatokat az aratással kapcsolatban. Vannak kiállítások is ahol az ananász mellett egyéb ananászból készült ételeket és más gyümölcsöket, zöldségeket is kiállítanak, illetve szuveníreket is lehet kapni. A vásár egy látványos felvonulással kezdődik, ahol rengetegen elözönlik az utcákat, plakettekkel, virágokkal szalagokkal, több százan énekelnek és táncolnak. Egyébként rengeteg versenyt is rendeznek sport, zene és egyéb kategóriában ahol a fődíj egy csekélyke jelképes összeg mellett ananász. Még egy rendhagyó eseményt rendeznek meg, ez pedig a háromnapos fesztivál megkoronázása a Miss Ananász megválasztása. Ez egy szépségverseny ahol az általános szépségversenyi szabályok érvényesek. A győztest az emberek választják meg, amelyel bezárul az egész esemény, illetve a cím tulajdonosa büszkén hordhatja a rangos címet következő Júniusig.

4. MANGÓ FESZTIVÁL, INDIA

A mangó India egyik nemzeti gyümölcse. Nem csak az illatos aroma és íz miatt, de az a hagyomány Indiában hogy a mangó levelek kiragasztása a házra egészséget és jólétet eredményez. India kb. 550 féle mangófajtát termeszt, és az évi átlagtermés 9,5 millió tonna gyönyörű gyümölcs. Július elején, a mangógyűjtés közepén, New Delhiben, ennek a gyönyörű gyümölcsnek elkezdődik a fesztiválja, a Mangó Nemzetközi Fesztivál. A Talkatora stadiumban megrendezett eseményre farmerek jönnek India összes államából hogy tapasztalatot cseréljenek. Magukkal hozzák a mangóikat is amik különböző ízben, méretben, színben pompáznak. Az eredmény sárga, zöld, pirosas mangók minden méretben. Az ízvilágok sokszínűsége meglepi a túristákt is: édestől,cukrostól keresztül savanyún át, szolid a szájban elolvadó mangóig mindenfajta megtalálható itt. Több mint 50 vállalat képviselteti magát a gyümölcseivel. Ez szintén egy jó lehetőség hogy megmutassák magukat a helyi üdítő gyáraknak és konzervgyáraknak. Ingyenesen-szigorúan ingyenesen- meglehet kóstolni a mangókat, mások táncolnak énekelnek, vagy éppen a gyümölcshöz imádkoznak. Művészeket is lehet látni. Rengeteg mangó evő versenyt rendeznek ilyenkor, illetve a mangó eladási ára is extrém alacsony. Rengeteg mesterszakács művét lehet megtekinteni, megkóstolni. Furcsa tény hogy Indiában sütni és főzni is szokták a gyümölcsöket, nálunk is előfordul de nem olyan gyakori ez a szokás.

5. SZŐLŐ FESZTIVÁL, MARINO-OLASZORSZÁG

Ha úgy döntessz hogy Olaszországba utazol, próbáld meg elcsípni a marinoi szőlő fesztivált. Marinóban tartandó fesztivált általában ősszel rendezik. Fényűző, látványos, tele múltbéli tradíciókkal, az egyik legrégebbi szüreti fesztivál Olaszországban, amit megfűszereznek a helyi borok kóstolásával is és szőlőkóstolással. Az 1925 óta megrendezett esemény Október első vasárnapjára esik. Az ünneplés alkalmával 3000 liter helyi fehér bort készítenek ami kb. 150 tonna szőlőből készül. A fesztiválnak vallásos vonatkozásai is vannak. Október első vasárnapján a katolikus templom ünnepli a Madonna del Rosario napot. Az ünnepség alatt az utcák borokról készült képekkel, lámpásokkal, virágokkal, virágfűzérekkel vannak díszítve. Történelmi parádé veszi kezdetét az utcákon. Szőlő szobrokkal díszítik az utcákat, mert úgy gondolják, hogy ez jólétet és boldogságot hoz. Az esemény fénypontja amikor a Négy Mór Szökőkútja víz helyett bort csapol magából.

0 Tovább

Ez a tehén arra vár, hogy levágják, ekkor elsírja magát. Nézd meg mi történik vele később! Állati érzelmek. 

Ezt a tehenet vágóhídra szánták, az állat érzékelve a hatalmas életveszélyt sírva fakad. Már a videó első felében látni lehet, hogy könnyek hullanak a szméből, amint kikötve sorsára vár.

A vágóhídi állatok egyik legborzalmasabb helyzetét mutatja be az alábbi videó, mégpedig a levágásuk előtti pillanat rémületét. Igaz ezt happy end követi.

A videóban szereplő tehenet Emmának hívják, elsírja magát amikor a vágóhídón arra vár, hogy levágják és hús készülhessen belőle.

Jó embereknek köszönhetően azonban Emma mára már szabad, jelenleg egy füves legelőn él több társával együtt.

Emma soha életében nem élt szabadon, valószínűleg soha nem is érzett a lába alatt zöld füvet, végképp nem volt része szaladásban, ugrándozásban.

0 Tovább

Párkapcsolati problémák: A férj válókeresetet nyújtott be, miután meglátta ezt a képet.

A férj követelte a válást a feleségétől, miután megvizsgálta azt a fotót amit a feleségéről csinált, miután egy munkaügyi utazás után hazatért. Megtalálod az okot?

A férj egy munkaügyi utazáson volt több mint két hétig és mikor visszatért ezt a fotót lőtte a feleségéről, de miután alaposan "átvizsgálta" a képet felfedezte hogy a felesége csalja őt és válókeresetet nyújtott be. De mit láthatott a képen. 

Annak ellenére hogy az elmúlt negyven évben felére csökkent a házasságok száma, a válások száma ezzel ellentétben növekedett. Becslések szerint 40-50%-a a házasságoknak válással végződik.

Azok lesznek általában a tartós házasságok, ahol a felek legalább 25 éves korukig várnak hogy megerősödjön a kapcsolatuk, tisztességes bevételük van és megvárják az első közös babájukat.

Még mindig nem tudod hogy a férj mit látott meg a képen? Vess egy pillantást a kép aljára

Nem csak egy aprócska arc látható, de a matrac is óvatosan kitüremkedik, azt feltételezve hogy valami rejtőzködik alatta.

Mit tennél ha te kerülnél ilyen helyzetbe?

Statisztikák kimutatják azt is hogy a férfiak nagyobb részét veszik ki a megcsalás skálájából mint a nők. 22%-a a házas embereknél bevallotta hogy megcsalta legalább egyszer a partnerét a házasság alatt, ugyan ezt a feltételezést a nők 14%-a valotta be. 

És a leggyakoribb előfordulási helye a megcsalásnak a munkaügyi utazások.

Egy felmérés szerint 70%-a a házas férfiak és nők körében azt állítja hogy belekezdene egy afférba, hogyha biztos lenne az esélye, hogy nem derül ki. Ezek alapján akkor a szerelem ami megállítja az embereket a csalástól vagy pedig a félelem hogy lebuknak?

0 Tovább

Hogyan hat az ölelkezési stílusod, a kapcsolatodra.

Az egyik legjobb dolog egy kapcsolatban, az ölelkezés, nem csak pillangókat okoz, hatással van az egészségre, előnyösen.

#1 Első lépés: kölcsönös vonzalom.

Az első lépés az ölelkezésre hogy megbizonyosodjunk arról, hogy jól fogják fogadni. Mint egy váratlan csók, ugy egy "elővigyázatlan" ölelés is lehet zavarba ejtő és zavaró.

#2 Második lépés: Csak lassan.

Egy fontos dolog amire érdemes emlékezni, amikor ölelésre kerül a sor hogy lassan kezdjük. Helyezd a kezed egy közömbös testrészre, mint pl. váll, hát, vagy csukló. Pihentesd egy kicsit ott a kezed mielőtt továbblépnél, és fejezd ki azt hogy szándékod tiszta. Egy aprócska dörzsölés segithet a légkör oldásán.

#3 Harmadik lépés: Valósághű elképzelések.

Az ölelés nem azonos az előjátékkal. Csak mert valaki szeret ölelkezni, nem biztos hogy készen áll a főattrakcióra. Figyeld a jelzéseket amiket a másik személy küld, és emlékezz: sok kapcsolat azért szakadt meg mert túl erősen kezdtek  és mindent egyből akartak.

#4 Negyedik lépés: Csekkold az időjárást.

Amellett hogy figyelmet szentelsz az ölelkező barid jelzéseire, úgy a környezeti légkörre is figyelj oda. Pl. a meleg és magas páratartalom izzadáshoz vezethet, ami nem a legkívánatosabb egy első-alkalmi ölelkezéshez.

#5 Ötödik lépés: ölelkezésre fel.

Sokféleképpen megkaphatod az ölelésedet. A szokásos nagy kifli...kiskifle..."egyenlő"kifli mind más élményt nyújt. Próbáld ki mindet. Sok pozíció engedi meg a szemtől szembeni ölelkezést, közelebbi/távolabbi távolságot, és mindegyik más előnyökkel jár. Csak csináld azt ami természetesnek és komfortosnak tűnik - ha működik akkor ott fogsz maradni egy ideig.

#6 Hatodik lépés: Tapasztalatszerzés.

Mikor már komfortosnak érzed az ölelkezés alapjait, keverd csókkal, puszival, masszázsal a dolgot. Ne számíts mindig visszajelzésekre partneredtől. Az intimitás része tudni a másik határait és elvárásait, ugyanakkor ha valamiben nem vagy biztos, kérdezz.

Ölelésre Fel.!

0 Tovább

Tények a testedről amik úgytűnik hogy kamuk, de mégsem.


Talán őrültségnek hangzik, de tippelj egyet...Ezek 100%-ig igazak.

#1 A következő tények a testedről meghökkentőek lesznek..

Talán azt gondolod hogy ezek csak kitalációk, de ez a testel kapcsolatos igazság.

A szád ugyanabből a bőr sejtekből áll mint a vagina.

#2 Több mint a népesség fele életében elkapja STD/STI-t élete során(szexuális fertőzés illetve betegség).

A betegségek és fertőzések központja az Usa-ban egyedül 19.7 millió embert talál szexuálisan betegnek, vagy fertőzöttnek évente. 

#3 A DNS-ek fele az emésztőrendszerünkben nem írható vagy hasonlítható egyik életformához se.

Biológus és felfedező Nathan Wolfe azt állítja "ezek a sejtek és DNS részek semmihez se hasonlíthatók, olyasmi mint egy rangsorolatlan, fel nem fedezett kontinens a genetikai információ hordozónkbak. És nagyon sok van belőlük. Semmihez se hasonlítható, vagy leírható amikkel eddig találkoztunk és felfedeztünk."

#4 Az átlagos embernek: 1 petefészke, fél pénisze, egy melle és egy heréje lenne.

Ha kombinálnánk az emberi jellemvonásokat férfi és női részről, akkor a keletkező forma egyáltalán nem lenne átlagos.

#5 Tudósok ezt hívják"evolúciós paradox"-nak.

Az evolúció folyamán az emberi agy mérete nőtt, de a fogak mérete összement.

#6 Minden emberre kb. 1,5 millió hangya jut.

Ha összeadjuk a hangyák és az emberek súlyát, nagyjából egyenlő szám jönne ki.

#7 100 szó.

Ha csupán 100 szót tudsz angolul, még mindig képes lehetsz megérten a felét annak amit egy anyanyelvi szintű angol próbál elmondani. (Oxford Szótárak szerint.)

0 Tovább

Télen fokozottan gondoskodni kell a bőrápolásról. Így lehetünk még szebbek!

A hideg, szeles, nyirkos időjárás, és a fűtött lakás párás vagy éppen száraz melege nagyon megviseli a bőrünket. Kiszárad, kipirosodik, viszketni kezd. Ilyenkor a ráncok is sokkal feltűnőbbek lesznek, de akár pattanások is megjelenhetnek.

Nézzük, mit tehetünk, hogy bőrünk ápolt és egészséges legyen.

1. Igyunk elegendő vizet

Télen nem érezzük annyira a szomjúságot, de ilyenkor is muszáj meginni a napi legalább 8 pohár vizet. Lefekvés előtt mindenképp igyunk meg egy pohár vizet, és reggel, ébredés után éhgyomorra, így könnyen meg tudunk szabadulni a méreganyagoktól, és ez a bőrünkön is meg fog látszani.

2. Tisztítsuk meg az arcunk lefekvés előtt

Ez elengedhetetlen, különben nem tudunk megszabadulni a méreganyagoktól, az elhalt hámsejtektől, és a sok szennyeződés okozta károsodás egy idő után meg fog látszani arcbőrünkön. Télen érdemes arctisztítás után alaposan hidratálni is.

3. A bőrhámlasztás is kötelező

Hetente egyszer vagy kétszer érdemes egy kíméletesebb bőrradírt alkalmazni.

4. Használjunk arcolajat

Sokkal mélyebb rétegekig hatol be, mint az arckrémek, ezáltal hidratál és megújítja a bőrt. Lefekvés előtt alkalmazzuk, hogy reggelre teljesen fel tudjon szívódni.

5. Cseréljük rendszeresen a párnahuzatot

A párnahuzaton nagyon sok szennyeződés felhalmozódik, ezért, ha nem cseréljük rendszeresen, lerakódik az arcunkon, és mitesszerek keletkeznek. Egy héten egyszer cseréljünk párnahuzatot.

0 Tovább

Az AIDS avagy a HIV vírusról részletesen: megjelenése, megelőzése, kezelése. 

A "korunk pestisének" is nevezett világjárvány

Az AIDS tipikus példája az újabb és újabb betegségek megjelenésének. Ez arra int, hogy az emberiség és a kórokozók közötti küzdelem örök, a fertőzéseket gyökeresen kiirtani nem tudjuk, reményeink szerint a fertőzések sem minket.

Az AIDS vagy magyarul szerzett immunhiányos tünet együttes kórokozója a HIV vírus. Ezen vírusnak több családja is létezik, a HIV-1 és HIV-2 családba tartozó vírusok terjedési módja azonos.

A fertőzés elsősorban szexuális úton terjed, fertőzött nemi váladék közvetítésével, de fertőzött vérrel is átvihető. Utóbbi leggyakrabban a drogfogyasztók közös tű- és fecskendőhasználata során következik be, de előfordulhat egészségügyi dolgozók fertőződése is szúrásos balesetek kapcsán is. Vérkészítménnyel való átvitelének esélye, a szigorú ellenőrzések miatt ma már igen kicsi. Ráterjedhet a fertőzés anyáról gyermekére, ami főképp szülés közben, valamint az anyatejjel történhet, ritkán a méhlepényen át, a terhesség alatt.

70-80 százalékban nemi úton történik a fertőződés, ennek megfelelően legveszélyeztetettebbek a partnerüket gyorsan váltogató heteroszexuálisak, a homo- és biszexuális férfiak, az intravénás kábítószer-élvezők és szexuális partnereik, a prostituáltak és klienseik, valamint azok partnerei (ezek együtt alkotják az úgynevezett rizikócsoportokat).

Ha az utóbbi időben valamilyen nagy rizikófaktorú helyzet ért, érdemes kivizsgáltatnod magad HIV-fertőzéssel is. Teszteld magad a saját érdekedben és mások megnyugtatása érdekében is, hiszen a HIV-vírus korai stádiumában a legfertőzőbb.

A nők fogékonyabbak a fertőzésre, mivel a spermában sokkal több vírus van, mint a vérben és aktus során nagyobb mennyiség jut a szervezetükbe. Megnő a fertőzés valószínűsége, ha egyidejűleg valamilyen egyéb nemi betegség is fennáll.

Az AIDS-teszt 96%-os valószínűséggel dolgozik. 4 százalékban álpozitív eredmény születhet, azaz betegségre utaló eredményt ad egészséges embernél is. Pozitivitás esetén végzik el a drágább AIDS-vizsgálatot, aminek az eredménye már egyértelmű.

A vírus a szervezetbe kerülve különböző olyan immunsejteket betegít meg, amelyek felületükön a CD4 nevezetű molekulát hordozzák. A fertőzött szervezetben naponta közel 10 milliárd vírus képződik, a fertőzött immunsejtek pusztulásával kísérten. A megmaradt lecsökkent immunsejt szám a védekező rendszer legyengüléséhez vezet.

A HIV-fertőzött képes egy ideig ezt a pusztulást kompenzálni ezen sejtek egy részének naponkénti újratermelésével, de ha ez a kényes egyensúly megbomlik, a HIV-fertőzésből kialakul a súlyos tünetekkel járó AIDS betegség. A betegség tünetei abból adódnak, hogy a szervezet védtelenné válik a különböző apróbb fertőzésekkel szemben is, valamint képtelen a rosszindulatú daganatok képződését kivédeni.

Vedd figyelembe, hogy a tested a korai szakaszban még nem állít elő antitestet a HIV-vírus ellen, ezért az ekkor készített antitest-teszt még nem mindig adhat megfelelő választ. (Eltarthat akár hetekig vagy hónapokig is, mire megjelennek az antitestek a vérvizsgálat során.) Válassz valamilyen más vizsgálatot, például ami az RNS-t vizsgálja, hiszen a változás ezesetben már a fertőzés utáni 9. napon is kimutatható.

A fertőzés a következő stádiumokban zajlik

Heveny fertőzés: Nem alakulnak ki minden betegen tünetek a fertőződés kapcsán, de általában rossz közérzet, láz, ízületi fájdalmak, torokfájás, többszörös nyirokcsomó duzzanat, ritkábban kiütések alakulnak ki. Ezek azután néhány nap, ill. hét alatt spontán, kezelés nélkül megszűnnek. Ebben az első szakaszban igen magas a vírusszám, éppen ezért nagyon erős a fertőzőképesség.

Tünetmentes HIV-fertőzés: 3-7 évig tarthat az az időszak a fertőződés után, amíg lényeges klinikai tünetek nincsenek, a beteg közérzete jó, miközben szervezetében zajlik a vírusszaporodás. Ebben az állapotban is fennáll a fertőzőképesség. Tünetes HIV-fertőzés: Amennyiben az immunrendszer és a vírus fent említett egyensúlya megbomlik, fokozatosan olyan tünetek jelennek meg, amelyeket a betegség "gyanújeleinek" nevezünk. Elhúzódó nyirokcsomó duzzanat alakul ki legalább két különböző testtájékon, és legalább három hónapig fennállnak és ez semmilyen más betegséggel nem magyarázható. Szokatlan bőrgyógyászati kórképek jelentkeznek, amelyek vagy nem a típusos helyeken, vagy nem a típusos életkorban és formában jelennek meg, valamint a megszokott kezelésre nem reagálnak. Ilyen lehet övsömör megjelenése látszólag egészséges fiatal felnőttön, esetleg egyszerre több területen is és a hagyományostól eltérően kiújuló jelleggel. Lehetnek gyorsan szaporodó vírusos szemölcsök, terápiára nem reagáló gombás fertőzések a hüvelyben, a szájban. Jellegzetes a súlyos faggyútúltengés okozta arcbőrgyulladás. Előfordulhat ezen kívül tartós hasmenés, jelentős fogyás, éjszakai izzadás stb. Erre a szakaszra jellemző, hogy a funkciózavarok még visszafordíthatóak.

AIDS betegség: A HIV-fertőzés utolsó stádiuma az AIDS betegség stádiuma. Átlag 10 év után alakul ki. Ebben a szakaszban már visszafordíthatatlan az immunrendszer károsodása. Az ún. "indikátorbetegségek" jelentkeznek, melyek olyan fertőző és rosszindulatú daganatos betegségek, annak megfelelően alakulnak ki, hogy milyen alacsony a CD4+ sejtek száma. Ezen betegségek közé tartozik pl. a tbc,  a Kaposi-szarkóma és egyéb bőrdaganatok, gyakran kiújuló herpesz fertőzések, arc- és homloküreg-gyulladás, kiterjedt gombás fertőzések a bőrön, ill. a belső szervekben. Később egyéb rosszindulatú daganatok kialakulása jellemző.

Azt az idült stádiumot amikor a betegség az idegrendszert érinti neuro-AIDS-nek hívják. Következménye az értelmi leépülés. Az igen aktív retrovirális kezelés segítségével az értelmi leépülés hatékonyan kezelhető.

A beteg halálát tehát nem maga a HIV, hanem az általa okozott immunkárosodás és annak fent részletezett következményei valamely fertőzés vagy tumor okozza. 

Epidemiológiai tanulmányok szerint a betegség nem terjed kézfogással, átöleléssel, "száraz" csókkal (amikor a testnedvek nem érintkeznek), köhögéssel tüsszentéssel, uszodában, fürdőkben, közös evőeszköz használatával, közös WC, fürdőszoba vagy konyha használatával. A betegekkel tehát együtt lehet élni, de a fertőző betegségekre vonatkozó óvintézkedéseket, tisztasági rendszabályokat be kell tartani.

A legenyhébb gyanú esetén is érdemes elvégeztetni az ingyenes AIDS-tesztet. Anonim HIV-szűrés elérhető többek között az Országos Epidemiológiai Központban: 1097 Budapest, Gyáli út 2-6. Segítséget kaphatnak továbbá az érdeklődők az AIDS segélyhelyen, Budapesten, a XI. kerület, Karolina út 35/b. szám alatt. Telefon: 466-9283. Vidéken a kórházak bőr- és nemi beteg osztályain kaphatnak segítséget az aggódók.

ÉLET HIV-FERTŐZÖTTKÉNT

A HIV-fertőzöttek esetében nagyon fontos a biztonságos szex szabályainak betartása, még akkor is, ha a partner is fertőzött, mivel újabb vírusadagok felgyorsíthatják a betegség folyamatát.

Lényeges a rendszeres orvosi gondozás negyedévenkénti klinikai és különböző laborvizsgálatokkal. A kórokozó kimutatása a vérből történik. Több módszerrel megvizsgált, és több időpontban is levett vérminta pozitivitása esetén mondható ki a fertőzés. Mivel a kórokozó kimutatása az ellene termelt ellenanyagok kimutatásán alapul, és ezek még a legérzékenyebb tesztekkel is csak 3-4 hét után válnak pozitívvá, számolni kell az ún. "ablak periódussal", azzal az idővel, amíg hamis negatív eredményt adnak a tesztek.

1986 óta kötelezően szűrik HIV-re az összes véradót és szervdonort, az egyéb nemi betegségben szenvedőket és azokat is, akik önként jelentkeznek a vizsgálatra, ezenkívül azokat, akik valamely rizikócsoportba tartoznak.

A HIV-fertőzés kezelésének célja, a vírus kópia számának csökkentése. Erre különböző támadásponton ható vírusellenes szerek hármas vagy négyes kombinációit használják, mivel nincs önmagában is hatékony készítmény. A kombinált terápiát minél hamarabb el kell indítani a kedvezőbb kimenetel érdekében, azonban számolni kell ezen szerek jelentős mellékhatásaival, amely megnyilvánulhat a zsírszövet végleges átrendeződésében, májkárosodás, bőrkiütések formájában.

Hogy minél kevesebb esélye legyen a vírusnak szaporodáskor új változatokat létrehozni, több különféle hatóanyaggal bombázzák őket a beteg szervezetében. A betegtől ez nagy gyógyszerszedési fegyelmet igényel. Különösen azért, mert a HIV elpusztítására teljesen megbízható gyógyszerekkel nem rendelkezünk. A klinikailag sikeresnek bizonyult szerek is számos gyógyszerrel lépnek kölcsönhatásba, mellékhatásokkal járnak.

Emellett fontos a beteg megfelelő minőségi és mennyiségi táplálása, az optimális kalória- és vitaminbevitel, az általános állapot, az életminőség konzerválása, amíg csak lehet.

A Szent László kórház egyik laboratóriumában egy HIV vírus elleni szeren dolgoznak a kutatók. A gyógyszeres kezelés, bár sok a mellékhatás, megakadályozhatja, hogy a vírus tönkretegye az immunrendszert.

Kanadai orvosok nemrég megtalálták azt a gént, amely megakadályozhatja, hogy a vírus a szervezetben továbbterjedjen. De ahhoz, hogy ezt a felfedezést a gyógyításban is alkalmazzák, még évtizedek kellenek.

Főbb Megelőzési Módszerek Sexualitás terén:

 • Önmegtartóztatás a biztonságos monogám párkapcsolatig, illetve teljes monogámia abban az esetben, ha mindkét partner biztosan fertőzésmentes.
 • Tartózkodni kell minden olyan nemi együttléttől, amely a fertőző testnedvekkel való érintkezést lehetővé tenné, beleértve a vaginális, anális és orális közösülést is. Szájüregi és nemi szervi vérzések esetén szigorú önmegtartóztatás szükséges.
 • Fertőző testnedvekkel való érintkezés lehetősége esetén latex condom síkosítóval együtt történő alkalmazása javasolható. Egy ugandai felmérés szerint az óvszer használata kétharmaddal csökkenti, de nem szünteti meg a HIV fertőzés veszélyét.

0 Tovább

"Őrült" igazságok az emberi testről

Ma "őrült"-érdekes tényeket közlök az emberi testről amit valószínűleg még nem tudtál. 5 kategóriába lesz szétszedve: Fej és agy; Haj és körmök; Érzelmek és a test; Test gázok és folyadékok; Egyéb bizar dolog. Nos ennyi, jó szórakozást. 

Fej és az agy

 1. Azok az emberek, akik azt állítják magukról hogy több dologra is képesek egyszerre odafigyelni és azt helyesen is elvégezni bizonyítottan rosszabbak ebben, mint azok akik ezt nem bizonygatják.

 2. Valószínűleg sosem fogsz emberi agyat látni, abban az esetben ha igen: Az átalogs emberi agy 1,5 kg és tofu állaga van.

 3. Az a mítosz hogy csupán az agy 10%-át használjuk hamis. Igazából minden részét használjuk az agynak a napi funkciók elvégzése közben.

 4. Az emberi fej nagyjából 456 trillió atomból épül fel..... meglehetősen sok...

 5. Amikor elkell dönteni hogy vajon egy cselekvés hatással lesz e másokra, a tinik sokkal kevésbé használták a mediális prefrontális agykérgüket, az agynak azt a részét ami az empátiával és bűnösséggel van összeköttetésben

 6. Általában, az idő haladtával, az emberi agy kisebbedik. Ugyanakkor, az agy méretnek semmi köze az intelligenciához.

 7. Az emberi agy a testsúly 2%-át teszi ki, de az oxigén készlet 20%-át használja el a vérből és 25%-át a keringő glükóz készletből

 8.  Az igaz és hamis memória is ugyan azt a régiókat stimulálja az agyban.

 9. Az agy egy adott emlék különböző részeit különböző helyeken tárolja.

Haj és körmök

 1. Azt feltételezheted hogy a göndör haj egyre kuszább lesz az egyenes hajhoz képest, de pont az ellentettje igaz.

 2. A körmök igazából laposabb változatai a karmoknak

 3. A haj keratin előszőr a hüllők és madarak őseiben jelentek meg. Ezek a haj-keratin gének előszőr karmokban és pikkelyek formájában jelentek meg.

 4. A köröm 0,625 cm-t nő egy hónap alatt és 10 cm-t is elérhet egy év alatt. Érdekes.

 5. A hajad és a körmöd nem nő tovább halálod után, csak azért látszik, így mert a bőröd "fonnyad", összeszűkül körülötte. 

 6. A szezonális érzékenység az androgén(férfi hormon) termelési szintjében úgy mutatkozik meg, hogy a szakáll gyorsabban nő tavasszal.

 7. A gyenge keringés a lábakban(valószínűleg az artériák szükülése miatt) lábszőr hulláshoz vezethet.

 8. A kihullott haj olyan gyorsan összezárja a hajcsöveket, hogy ezáltal ellenállóvá válik a hidegnek, a klímaváltozásnak, a víznek, a savnak, és a korrozív vegyi anyagoknak. 

 9.  Egy vizsgálat, miszerint a Mensa(olyan emberek kerülnek oda akiknek az IQ-juk nagyobb mint 140)117 férfit elemzett, kimutatta hogy a magasabb IQ-val rendelkezők hajlamosabbak arra hogy sűrűbb-vastagabb testszőrzetük legyen, ami a hátszőrt és a mellkasszőrt is jelenti.

Érzelmek és a test

 1. A kancsal és hunyorító szemek és kicsúcsosodott orr az univerzáls arcjele annak, ha valami gusztustalanságot látunk. Az ellentettje annak amit a félelemre adunk reakcióként: tágra nyilt szemek és öblös orrlyukak.

 2. Egy új felmérés azt mutatta ki az eddigi hiedelemmel ellentétben, hogy valójában az is megoldás lehet egy közösen átélt traumára hogyha nem fejezzük ki az érzelmeinket és a gondolatainkat.

 3. McGill Egyetem kutatásai szerint az agy képalkotó vizsgálatok képesek kimutatni a borzongást amit a gerincünkben fel-le irányba érezhetünk.

 4. A boldogabb emberek kevésbé fogékonyak a betegségekre mint pl. a megfázás és kevesebb tünetet is mutatnak ha esetleg mégis elkapták volna.

 5. A babák akik még most tanulják a szociális megértést és nem értik, nincs fogalmuk arról hogy mit gondolhatnak róluk mások, nem piromkodnak-szégyenkeznek.

 6. A szégyenkezést illetően az ember az egyetlen olyan faj amelyik "műveli" is ezt. Darwin ugy utalt a szégyenkezésre mint a legjellegzetesebb és legemberibb kifejezés az összes közül.

 7. Az optimisták másnéven az üveg félig tele típúsok általában tovább élnek.

 8. A botox hozadéka, hogy a kezelt képtelen legyen teljesen kifejezni az érzéseit, ami köztudott de egy új kutatás kimutatta hogy arra is hatással van hogy képes ezáltal az illető az érzelmeket teljes mértékben megélni.

 9. Eltekintve a kultúrális hátteredtől, vannak bizonyos jelek amik univerzálisak. Például ha ordítol, sikítassz vagy morogsz- megfognak érteni.

Test gázok és folyadékok.

 1. Ha számba vesszük a testméret különbségeket is a férfiak izzadékonyabbak mint a nők.

 2. Az a hang ami akkor keletkezik amikor ropogtatod a nyakad, igazából kis gáz buborékok kipukkanását testesíti meg.

 3. A hírtelen hallásvesztés valami komolynak a jele is lehet: stroke vagy valamilyen fertőzés a fülben. De leggyakrabban szimplán a felgyülemlett fülzsír okozza.

 4. A 60-as években a NASA komolyan aggódott amiatt hogy a hidrogén ami az asztronauták "gázából" származik robbanást okoz az űrhajóban. 

 5. Néhány tudós azt feltételezi hogy a végbélgáz benntartása egy természetellenes eredménye a mai zárt és normák szerint zajló életünkben. Az emiatt kialakuló nyomás lehet a felelős a medence tájéki betegségekért sokszor.

 6. Az emberi test annyi hőt szabadít fel egy óra alatt hogy elegendő lenne 5 liter víz felforralására.

 7. Az emberi test valójában nagyon halványan világít, az ürülékről kimutatták hogy ez a legvilágítóbb az egész emberi testhez képest. 

 8. A NASA csúcsmodern vízelvezető rendszere nem csak a levegőben lévő vízgőzt és a legénység izzadságát de a vizeletet is újrahasznosítja.

 9. Minden nap nagyjából 2-4 liter nyálat termelsz a nyáltermelő mirigyeknek köszönthetően.

 10. Nők akik annak vannak kitéve hogy androstadionokat szagoljanak ami a férfi izzadságban is van, pozitív emelkedett hangulatot tapasztalhatnak, nagyobb fizikai és sexuális vágyat érezhetnek ami fokozható a hosszabb ideig tartó szagolásnak való kitettségnek.  

Egyéb bizar dolog

 1. Nők akik 5 vagy annál kevesebb órát aludnak, kétszer kevesebb eséllyel fognak szenvedni magas vérnyomástól, mint azok a nők akik 7 vagy annál több órát aludnak. 

 2. A folyamatos alváshiány halálhoz vezethet. Egy új kutatás kimutatta, hogy az alvásszükséglet azzal kapcsolatos hogy bizonyos kisebbb üregek az agyban terjeszkedhetnek amik toxinokat is kibocsáthatnak magukból.

 3. A nyugtalan láb szindróma 1685-re vezethető vissza Dr Thomas Willis által. 

 4. Minden közösségben a legtöbb ember(kb 70-95%) jobb kezes.

 5. Új kutatások azt sugallják, hogy a visszér sokkal gyakoribb a férfiaknál mint a nőknél. 

 6. A vermilion határ-az ajkak szélei-egy olyan különleges sajátosság amit csak az embereknél látunk. 

 7. A legnagyobb ín az emberi testben az achilles ín(sarkaidon). Elég erős ahhoz hogy kb. 430 kg súlyt is megtartson.

 8. Állítások szerint a csuklás arra vezethető vissza amikor őseink (kb 370 millió éve) tüdővel és kopoltyúval is lélegeztek.

 9. Ha fokhagymát dörzsölsz a talpaidra, később ez a lélegzetedben-a szájszagodban is megmutatkozik.

 10. Emberek akik születésük óta vakok, álmaikban illatokat, hangokat és érzéseket tapasztalnak meg, ugyanakkor az agynak nincsenek vizuális információi szóval az álmok sem vizuálisak.

0 Tovább

Sikeres fejátültetést hajtottak végre egy majmon

Sergio Canavero sebész kidolgozta saját fejátültetési módszerét, amelyet azonban a legtöbb orvos megkérdőjelez, nemcsak tudományos, de etikai szempontból is.

Az orvos új megközelítésből vizsgálja a gerincvelő-sérülések gyógyítását, és nagy léptekkel halad a siker felé, legalábbis saját bevallása szerint. Halott embereken és élő egereken, illetve majmokon végzett olyan műtéteket, melyek során elmetszi a gerincvelőt, majd úgy összevarrja, hogy újra működőképes legyen. Nemrégiben egy majmon hajtott végre általa sikeresnek vélt fejátültetést, amiről ITT láthatsz fotót.

A majomnál az agyi funkciók továbbra is megmaradtak, de a gerincvelőt nem csatlakoztatták, így béna maradt

Az állatot húsz órával a műtét után végleg elaltatták. Canavero most ahhoz keres támogatókat, hogy továbbléphessen, és a fejátültetést egy orosz, genetikai eredetű izomsorvadásos betegségben szenvedő férfin végezhesse el- a páciens egyébként maga jelentkezett kísérleti alanynak.

Az orvosok nagy része reklámfogásnak titulálja Canavero ténykedését, szerintük nem kürtölheti tele a világot egy-egy alkalommal elért sikereivel, hiszen eredményei nem ellenőrizhetők többszörösen, és egy sor etikai kérdést is felvetnek – például azt, hogy szabad-e emlősök életével – és fejével –  játszani a kutatások érdekében.

A videóban egy olyan egeret láthatunk, aminek átvágták a gerincvelejét, majd újra csatlakoztatták, és képes volt újra járni:

 

0 Tovább

Borzalmas dolgok amiket az emberek tesznek a soványságért.

#1 Saját galandféreg növesztése.!

Megnöveszteni egy kis galandférget tulajdonképpen azt jelenti, hogy egy apró szörnyeteget éltetsz a testedben, ami a beleid körül lebzsel és minden táplálékot amit a testedbe juttatsz felfal. Mikor eléred az ideális testsúlyt, beveszel egy anti-parazita gyógyszert és kikullantod. Egyszerű nem debár? Galandféreg "nevelése" ugyanakkor pár mellékhatást is okoz, mint például epilepszia, hányás, hasmenés. Szintén hátrahagyhatnak néhány utodót a testedben amik a lakmározást folytatják a testedben. 

#2 Bántalmazó inzulin.

A másik veszélyes formája a súlyvesztési technikák közül. Népszerűvé vált a nem cukorbetegek körében a súlyvesztés irányába, hogy beinekciózzák magukat alacsony dózisú inzulinnal, ami a vércukorszintet csökkenti és a szénhidrátot megemeszéthetetlenné teszi. Ez a májadat is tönkreteheti, hólyagot okozhat illetve veserákot is okozhat, arról nem beszélve hogy még a cukorbetegséget is összelehet így szedni.

#3 Az etetőcső diéta.

Ez általában egy profi egészséggondzó által a testedbe pumpált alacsony zsírtartalom-magas protein kombó megoldás. Ez a megoldás a testzsír égetésének magasabb százalékát éri el mint ami általában végbemenne. Habár biztonságosabb mint jó néhány egyéb ötlet, de itt is akadhatnak gubancok, mint pl. dehidratáció(kiszáradás) vese kövek, és megszokást a módszerrel kapcsolatba, ami helyett egy egészséges étkezési diétát is lehetne csinálni.

#4 Káros drogok.

Néhány ember azért szív cigit, hogy az étvágyát elnyomja, ami habár legális de nem ajánlott. Mások sokkal de veszélyesebb szintre emelik ezt a módszert kokain és heroin használatával. Ezek a drogok eltudják nyomni az étvágyadat azáltal hogy csak vágyakozás lesz a tényleges igény helyett. Hosszútávon halálos lehet.

#5 Nyelvöltögetés, Nyelv varrás.

Az idea, az ötlet hogy beöltsd a nyelved vagy körbehorgold az, hogy ezáltal fájdalmas lesz szilárd ételt enni, ami miatt csak folyékony halmazállapotú táplálékot fogsz bevinni a szervezetedbe. Azáltal hogy sokáig nem eszel szilárd táplálékot, arra edzeted az agyad hogy az 2x is meggondolja hogy szüksége van rá egyáltalán, ami által leszoktatod magad a jó húsos cuccokról és csak "hígfost" tudsz enni.

#6 ABC-Anorexiás tábor.

Az internet kitenyésztett egy rakás embert, akik a legjobb módszernek az éheztetést találták. Igen, sok "idióta" elhiszi (az internetnek köszönhetően)!The ABC Diéta nem csupán egy katasztrófális módszerre bátorít, de az anorexiát egy választható opcióként festi le. A valóság az, hogy az anorexia nem egy választás hanem komoly mentális betegség nagyon komoly utóhatásokkal mint pl. szívinfarktus, agykárosodás, szervi hibák, vagy akár halál

#7 Ipecac szirup.

Ipecac Szirup regóta használatos az orvos világban, mint gyomor tisztitó eszköz mérgezés esetén. Szintén használatos dolog a modell világban is hasonló okok végett. A "gyógyszer" erőszakos és "megállíthatatlan" hányási rohamot okoz. Ugyan ez vonatkozik a hasmenésre is. Hosszútávon verőértágulatot okozhat.

0 Tovább

fajin

blogavatar

https://www.facebook.com/fajinblogja