Ma "őrült"-érdekes tényeket közlök az emberi testről amit valószínűleg még nem tudtál. 5 kategóriába lesz szétszedve: Fej és agy; Haj és körmök; Érzelmek és a test; Test gázok és folyadékok; Egyéb bizar dolog. Nos ennyi, jó szórakozást. 

Fej és az agy

  1. Azok az emberek, akik azt állítják magukról hogy több dologra is képesek egyszerre odafigyelni és azt helyesen is elvégezni bizonyítottan rosszabbak ebben, mint azok akik ezt nem bizonygatják.

  2. Valószínűleg sosem fogsz emberi agyat látni, abban az esetben ha igen: Az átalogs emberi agy 1,5 kg és tofu állaga van.

  3. Az a mítosz hogy csupán az agy 10%-át használjuk hamis. Igazából minden részét használjuk az agynak a napi funkciók elvégzése közben.

  4. Az emberi fej nagyjából 456 trillió atomból épül fel..... meglehetősen sok...

  5. Amikor elkell dönteni hogy vajon egy cselekvés hatással lesz e másokra, a tinik sokkal kevésbé használták a mediális prefrontális agykérgüket, az agynak azt a részét ami az empátiával és bűnösséggel van összeköttetésben

  6. Általában, az idő haladtával, az emberi agy kisebbedik. Ugyanakkor, az agy méretnek semmi köze az intelligenciához.

  7. Az emberi agy a testsúly 2%-át teszi ki, de az oxigén készlet 20%-át használja el a vérből és 25%-át a keringő glükóz készletből

  8.  Az igaz és hamis memória is ugyan azt a régiókat stimulálja az agyban.

  9. Az agy egy adott emlék különböző részeit különböző helyeken tárolja.

Haj és körmök

  1. Azt feltételezheted hogy a göndör haj egyre kuszább lesz az egyenes hajhoz képest, de pont az ellentettje igaz.

  2. A körmök igazából laposabb változatai a karmoknak

  3. A haj keratin előszőr a hüllők és madarak őseiben jelentek meg. Ezek a haj-keratin gének előszőr karmokban és pikkelyek formájában jelentek meg.

  4. A köröm 0,625 cm-t nő egy hónap alatt és 10 cm-t is elérhet egy év alatt. Érdekes.

  5. A hajad és a körmöd nem nő tovább halálod után, csak azért látszik, így mert a bőröd "fonnyad", összeszűkül körülötte. 

  6. A szezonális érzékenység az androgén(férfi hormon) termelési szintjében úgy mutatkozik meg, hogy a szakáll gyorsabban nő tavasszal.

  7. A gyenge keringés a lábakban(valószínűleg az artériák szükülése miatt) lábszőr hulláshoz vezethet.

  8. A kihullott haj olyan gyorsan összezárja a hajcsöveket, hogy ezáltal ellenállóvá válik a hidegnek, a klímaváltozásnak, a víznek, a savnak, és a korrozív vegyi anyagoknak. 

  9.  Egy vizsgálat, miszerint a Mensa(olyan emberek kerülnek oda akiknek az IQ-juk nagyobb mint 140)117 férfit elemzett, kimutatta hogy a magasabb IQ-val rendelkezők hajlamosabbak arra hogy sűrűbb-vastagabb testszőrzetük legyen, ami a hátszőrt és a mellkasszőrt is jelenti.

Érzelmek és a test

  1. A kancsal és hunyorító szemek és kicsúcsosodott orr az univerzáls arcjele annak, ha valami gusztustalanságot látunk. Az ellentettje annak amit a félelemre adunk reakcióként: tágra nyilt szemek és öblös orrlyukak.

  2. Egy új felmérés azt mutatta ki az eddigi hiedelemmel ellentétben, hogy valójában az is megoldás lehet egy közösen átélt traumára hogyha nem fejezzük ki az érzelmeinket és a gondolatainkat.

  3. McGill Egyetem kutatásai szerint az agy képalkotó vizsgálatok képesek kimutatni a borzongást amit a gerincünkben fel-le irányba érezhetünk.

  4. A boldogabb emberek kevésbé fogékonyak a betegségekre mint pl. a megfázás és kevesebb tünetet is mutatnak ha esetleg mégis elkapták volna.

  5. A babák akik még most tanulják a szociális megértést és nem értik, nincs fogalmuk arról hogy mit gondolhatnak róluk mások, nem piromkodnak-szégyenkeznek.

  6. A szégyenkezést illetően az ember az egyetlen olyan faj amelyik "műveli" is ezt. Darwin ugy utalt a szégyenkezésre mint a legjellegzetesebb és legemberibb kifejezés az összes közül.

  7. Az optimisták másnéven az üveg félig tele típúsok általában tovább élnek.

  8. A botox hozadéka, hogy a kezelt képtelen legyen teljesen kifejezni az érzéseit, ami köztudott de egy új kutatás kimutatta hogy arra is hatással van hogy képes ezáltal az illető az érzelmeket teljes mértékben megélni.

  9. Eltekintve a kultúrális hátteredtől, vannak bizonyos jelek amik univerzálisak. Például ha ordítol, sikítassz vagy morogsz- megfognak érteni.

Test gázok és folyadékok.

  1. Ha számba vesszük a testméret különbségeket is a férfiak izzadékonyabbak mint a nők.

  2. Az a hang ami akkor keletkezik amikor ropogtatod a nyakad, igazából kis gáz buborékok kipukkanását testesíti meg.

  3. A hírtelen hallásvesztés valami komolynak a jele is lehet: stroke vagy valamilyen fertőzés a fülben. De leggyakrabban szimplán a felgyülemlett fülzsír okozza.

  4. A 60-as években a NASA komolyan aggódott amiatt hogy a hidrogén ami az asztronauták "gázából" származik robbanást okoz az űrhajóban. 

  5. Néhány tudós azt feltételezi hogy a végbélgáz benntartása egy természetellenes eredménye a mai zárt és normák szerint zajló életünkben. Az emiatt kialakuló nyomás lehet a felelős a medence tájéki betegségekért sokszor.

  6. Az emberi test annyi hőt szabadít fel egy óra alatt hogy elegendő lenne 5 liter víz felforralására.

  7. Az emberi test valójában nagyon halványan világít, az ürülékről kimutatták hogy ez a legvilágítóbb az egész emberi testhez képest. 

  8. A NASA csúcsmodern vízelvezető rendszere nem csak a levegőben lévő vízgőzt és a legénység izzadságát de a vizeletet is újrahasznosítja.

  9. Minden nap nagyjából 2-4 liter nyálat termelsz a nyáltermelő mirigyeknek köszönthetően.

  10. Nők akik annak vannak kitéve hogy androstadionokat szagoljanak ami a férfi izzadságban is van, pozitív emelkedett hangulatot tapasztalhatnak, nagyobb fizikai és sexuális vágyat érezhetnek ami fokozható a hosszabb ideig tartó szagolásnak való kitettségnek.  

Egyéb bizar dolog

  1. Nők akik 5 vagy annál kevesebb órát aludnak, kétszer kevesebb eséllyel fognak szenvedni magas vérnyomástól, mint azok a nők akik 7 vagy annál több órát aludnak. 

  2. A folyamatos alváshiány halálhoz vezethet. Egy új kutatás kimutatta, hogy az alvásszükséglet azzal kapcsolatos hogy bizonyos kisebbb üregek az agyban terjeszkedhetnek amik toxinokat is kibocsáthatnak magukból.

  3. A nyugtalan láb szindróma 1685-re vezethető vissza Dr Thomas Willis által. 

  4. Minden közösségben a legtöbb ember(kb 70-95%) jobb kezes.

  5. Új kutatások azt sugallják, hogy a visszér sokkal gyakoribb a férfiaknál mint a nőknél. 

  6. A vermilion határ-az ajkak szélei-egy olyan különleges sajátosság amit csak az embereknél látunk. 

  7. A legnagyobb ín az emberi testben az achilles ín(sarkaidon). Elég erős ahhoz hogy kb. 430 kg súlyt is megtartson.

  8. Állítások szerint a csuklás arra vezethető vissza amikor őseink (kb 370 millió éve) tüdővel és kopoltyúval is lélegeztek.

  9. Ha fokhagymát dörzsölsz a talpaidra, később ez a lélegzetedben-a szájszagodban is megmutatkozik.

  10. Emberek akik születésük óta vakok, álmaikban illatokat, hangokat és érzéseket tapasztalnak meg, ugyanakkor az agynak nincsenek vizuális információi szóval az álmok sem vizuálisak.