Nyakunkon a tökszezon, ha valaki a sült tökön kívül újabb recepteket szeretne megismerni, olvasson tovább!
Az utcákat járva mostanság bármerre nézünk, a narancssárga színéről már messziről árulkodó, különböző méretű és formájú tökökbe ütközünk. Egy lépést se tovább, kapjunk hónunk alá egy ígéretes példányt, mert izgalmas receptek sora következik: édes, sós, ropogtatni való és mind a tíz ujjunkat megnyalós finomságok!
Előétel: fűszeres tökmag
A tök felaprításához használjunk egy éles kést vagy bárdot. A közepéből kikanalazott magokat érdemes megtartani és kipróbálni egy új sütési módot: a fűszeres tökös ropogtatnivalót .
Kell hozzá két kanál olívaolaj és egy-egy kanál só, illetve fűszerkeverék a következő fűszerekből: chili, curry, kömény, fokhagymapor, illetve bármi egyéb kedvenc fűszer; az arányok ízlés szerint alakíthatók.
A tököt vágjuk kisebb darabkákra, s kezdődhet a sütés! De ha új receptekkel szeretnénk próbálkozni, akkor meg kell hámoznunk a tökdarabkákat. Ha ez is megvan, kezdődhet a turmixolás, párolás, sütés-főzés.
Leves: currys sütőtök krémleves
- 3 evőkanál vaj
- 1/2 kg apróra vágott sütőtök
- 1/2 kg meghámozott, feldarabolt Granny Smith alma
- 1 hagyma
- 1 teáskanál curry
- 1 liter csirke alapleves
- 1/2 pohár száraz fehérbor
- 2 dl tejszín
- 1 csomag metélőhagyma
- só, bors
Olvasszuk fel a vajat egy mély tálban, adjuk hozzá a sütőtököt, az almát, a hagymát és a curryt. Pároljuk össze őket, amíg a hagyma üvegessé nem válik. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd öntsük fel a borral, majd a csirke alaplevessel. Közepes lángon forraljuk fel. Főzzük 25-30 percig, ezalatt a tökök teljesen megpuhulnak. Ezután vegyük le a tűzről, hagyjuk, hogy valamennyire kihűljön, majd turmixoljuk össze. Főzzük fel újra a tejszínnel, majd metélőhagymával tálaljuk
Főétel: Sütötökös lasagna
Sütőtökös lasagna videórecept
Desszert: Sütőtökös süti reggelire
- 2 csésze liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1/2 csésze barna cukor
- 1dl tejszín
- 1/2 csésze olvasztott vaj
- 3+1 tojás
- 1/2 kg összeturmixolt sütőtök
- 1/3 csésze cukor
- 1 teáskanálnyi fűszerkeverék: fahéj, szerecsendió, szegfűbors, szegfűszeg, gyömbér
Mázhoz
- Fél csésze cukor, kevéske liszt
- Negyed csésze lágy margarin
- 1 teáskanál fahéj
- 1/2 csésze aprított dió
Melegítsük a sütőt 180 °C-ra. Egy nagy tálban keverjük össze a vajat a cukorral, vaníliás cukorral; adjuk hozzá a három tojást, majd a sütőporos liszttel alaposan keverjük össze. Végül keverjük hozzá a tejszínt. Az összeturmixolt sütőtököt keverjük ki a maradék tojással, az 1/3 csésze cukorral és a fűszerekkel. A tészta felét öntsük egy kivajazott és kilisztezett sütőedénybe, rá a sütőtökös keveréket, majd a maradék tésztát. Erre kerül a máz. A mázhoz közepes lángon főzzük össze a cukrot, a vajat, majd keverjük bele a fahéjat. Végül oszlassuk el a tésztán és szórjuk meg a felaprított dióval. 180 °C-on 40-50 percig süssük.