Nyakunkon a tökszezon, ha valaki a sült tökön kívül újabb recepteket szeretne megismerni, olvasson tovább! 

Az utcákat járva mostanság bármerre nézünk, a narancssárga színéről már messziről árulkodó, különböző méretű és formájú tökökbe ütközünk. Egy lépést se tovább, kapjunk hónunk alá egy ígéretes példányt, mert izgalmas receptek sora következik: édes, sós, ropogtatni való és mind a tíz ujjunkat megnyalós finomságok!
 

Előétel: fűszeres tökmag


A tök felaprításához használjunk egy éles kést vagy bárdot. A közepéből kikanalazott magokat érdemes megtartani és kipróbálni egy új sütési módot: a fűszeres tökös ropogtatnivalót .

Kell hozzá két kanál olívaolaj és egy-egy kanál só, illetve fűszerkeverék a következő fűszerekből: chili, curry, kömény, fokhagymapor, illetve bármi egyéb kedvenc fűszer; az arányok ízlés szerint alakíthatók.

A tököt vágjuk kisebb darabkákra, s kezdődhet a sütés! De ha új receptekkel szeretnénk próbálkozni, akkor meg kell hámoznunk a tökdarabkákat. Ha ez is megvan, kezdődhet a turmixolás, párolás, sütés-főzés.


Leves: currys sütőtök krémleves

  • 3 evőkanál vaj
  • 1/2 kg apróra vágott sütőtök
  • 1/2 kg meghámozott, feldarabolt Granny Smith alma
  • 1 hagyma
  • 1 teáskanál curry
  • 1 liter csirke alapleves
  • 1/2 pohár száraz fehérbor
  • 2 dl tejszín
  • 1 csomag metélőhagyma
  • só, bors

Olvasszuk fel a vajat egy mély tálban, adjuk hozzá a sütőtököt, az almát, a hagymát és a curryt. Pároljuk össze őket, amíg a hagyma üvegessé nem válik. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd öntsük fel a borral, majd a csirke alaplevessel. Közepes lángon forraljuk fel. Főzzük 25-30 percig, ezalatt a tökök teljesen megpuhulnak. Ezután vegyük le a tűzről, hagyjuk, hogy valamennyire kihűljön, majd turmixoljuk össze. Főzzük fel újra a tejszínnel, majd metélőhagymával tálaljuk

Főétel: Sütötökös lasagna

Sütőtökös lasagna videórecept

Desszert: Sütőtökös süti reggelire

  • 2 csésze liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1/2 csésze barna cukor
  • 1dl tejszín
  • 1/2 csésze olvasztott vaj
  • 3+1 tojás
  • 1/2 kg összeturmixolt sütőtök
  • 1/3 csésze cukor
  • 1 teáskanálnyi fűszerkeverék: fahéj, szerecsendió, szegfűbors, szegfűszeg, gyömbér

Mázhoz

  • Fél csésze cukor, kevéske liszt
  • Negyed csésze lágy margarin
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1/2 csésze aprított dió

Melegítsük a sütőt 180 °C-ra. Egy nagy tálban keverjük össze a vajat a cukorral, vaníliás cukorral; adjuk hozzá a három tojást, majd a sütőporos liszttel alaposan keverjük össze. Végül keverjük hozzá a tejszínt. Az összeturmixolt sütőtököt keverjük ki a maradék tojással, az 1/3 csésze cukorral és a fűszerekkel. A tészta felét öntsük egy kivajazott és kilisztezett sütőedénybe, rá a sütőtökös keveréket, majd a maradék tésztát. Erre kerül a máz. A mázhoz közepes lángon főzzük össze a cukrot, a vajat, majd keverjük bele a fahéjat. Végül oszlassuk el a tésztán és szórjuk meg a felaprított dióval. 180 °C-on 40-50 percig süssük.